Aquest dissabte a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal es donarà el tret de sortida a la 19a edició del Mercat del Préssec d’Ordal. Durant els caps de setmana de juny, juliol i agost, de 9 h a 14 h, set productors posaran a l’abast de tothom el producte autòcton que va directament de l’arbre a casa.
El mercat va tenir lloc per primera vegada a Subirats l’any 2005, i tal com ha explicat el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, no es va consolidar fins a l’any 2016. Ràfols ha comentat que cada estiu el mercat acull a centenars de clients de Barcelona, però també de Manresa, Vic o fins i tot Girona. “Mai hauríem imaginat que un petit mercat basat en un sol producte podria tenir tant èxit i recorregut de futur”, ha admès Ràfols.
Pel que fa als preus, l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal planteja congelar-los després d’haver-los incrementat l’any passat per una pujada general de costos. La previsió és que una caixa de quatre quilos costi entre 6 i 16 euros, depenent de la mida. Les caixes de préssecs més grossos, “que són els préssecs més difícils de fer”, seran les més cares.
Ràfols ha aprofitat l’avinentesa per fer pedagogia i ha reivindicat el sector de la pagesia “si volem pagesos assentats al territori i que visquin del territori, hem d’anar a comprar a pagès”. “No ens ho sembla, però els consumidors en som responsables. Hem de ser conscients del que anem a comprar i on ho anem a comprar. Ens hem de preocupar d’on venen les coses”, ha afegit.
La fira també compta amb una mostra de productors locals on es poden adquirir melmelades artesanes de préssec o de raïm, almívars, mel i embotits d’autor. A més, durant 19 dies, nou cellers del terme municipal de Subirats posaran a la venda els seus vins i escumosos. A més d’això, es preveu incorporar una foodtruck per fomentar el maridatge amb productes del municipi i donar servei de begudes.
Per altra banda, una de les fites que s’han posat enguany és obrir el mercat a un públic més variat i més divers. Per aquest motiu, les entitats del municipi, juntament amb l’Ajuntament, han programat una sèrie d‘activitats complementàries que giren al voltant del Préssec d’Ordal. Des d’una ruta guiada pels camps de presseguers, passant per un tast guiat amb tres productes de Clàssic Penedès, Cava i Corpinnat amb les tres varietats de préssec (el de vinya, el vermell i el paraguaià) a un taller infantil o un taller de cocteleria creativa amb préssec d’Ordal i escumosos del territori.
Un gir de guió
El president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, ha assegurat que el primer trimestre d’enguany “la cosa pintava molt malament” a l’hora de pronosticar la collita. Amb tot, la pluja del març va fer un gir de guió i ara a l’Alt Penedès l’aigua acumulada supera els 160 l/m², “fet que permet passar amb tranquil·litat la collita de les varietats del juny”. “L’aigua ha caigut bé, de forma fina com un autèntic reg, i això també fa que tinguem fruits amb millor calibre que l’any passat”, ha celebrat Ràfols, que recorda que ara fa un any molts préssecs van quedar per collir perquè no arribaven a la mida comercial. Aquest cop la mida dels fruits és més grossa i es preveu que els primers exemplars es recol·lectin durant aquesta setmana.
Al maldecap de l’aigua, s’hi afegeix la mosca de la fruita, que asseguren que cada cop arriba de forma més primerenca a causa dels efectes del canvi climàtic. Ràfols relata que la falta de fred a l’hivern dificulta la mort de les larves de manera que les cries neixen més aviat que anys enrere. També ha instat a la Generalitat a articular mesures combatives contra aquest insecte als camps de fruiters disseminats. Després de detectar una presència força estesa l’any passat, aquesta primavera els pagesos han instal·lat nombroses trampes amb verí. La baralla amb la mosca de la fruita és simultània a la que els pagesos tenen amb els senglars, que ja fa anys que els arrasen els camps si no els protegeixen amb tancats electrificats.