Documental, exposició i homenatge als Nens que van guanyar el Concurs de 1970

0
1299
Joan Huguet (president), Jordi Pellicer (co-cap de colla) i Pau Marcé (de la comissió del 50è aniversari), davant la foto del castell guanyador del concurs de 1970.

El 27 de setembre de 1970 es produïa un fet històric dins el fet casteller: els Nens del Vendrell guanyaven el seu primer concurs de castells de Tarragona en solitari (al 1952 ho havien fet empatant amb la Muixerra de Valls) i trencaven així l’hegemonia vallenca. La gesta va ser molt celebrada a la capital del Baix Penedès i ara que l’efemèride compleix cinquanta anys, la colla no vol deixar passar l’ocasió de recordar-ho i retre homenatge al moment àlgid del seu passat gloriós.

Així, aquest dissabte a les 7 de la tarda es farà a l’auditori del Tívoli un homenatge als castellers vendrellencs encara vius que van anar al concurs. Per convocar-los, la colla ha trobat el llibre de comptes de la colla de 1970, on consta el llistat d’apuntats i quant cobrava cadascun d’ells (400 pessetes) Dels 130 que hi van anar amb camisa, n’hi ha una quarantena de vius i que s’han localitzat, però també més de vint que no se n’ha trobat el rastre.

En acabar l’homenatge es projectarà un documental “Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella”, produït per la Biennal de Castells de Tarragona, que s’ha estrenat per Santa Tecla a Tarragona i que el segon lloc on es passarà serà al Vendrell.

Exposició al Museu Deu

Finalment, divendres de la setmana que ve s’inaugurarà al Museu Deu una exposició que es podrà visitar fins al 30 d’octubre, sobre com van ser els anys previs al concurs, la rivalitat Colla Vella-Nens, com va anar aquell concurs i les conseqüències posteriors que va tenir per al món casteller. En aquest sentit, el casteller vendrellenc Pau Marcé explica es va trencar el mite que els castells els feien només les classes populars, que cobraven per fer-los; va entrar a formar-ne part gent que no cobrava, perquè era benestant i no en tenia necessitat, i el fet que fos completament amateur també va fer que s’hi incorporés més gent que fins aleshores s’ho mirava de lluny. “la incorporació de nous castellers va ser clau per trencar el mite dels castells folrats”, afirma Marcé.

Els Nens van guanyar el concurs de 1970 amb el pilar de 6, el pilar de 7 amb folre carregat i la primera torre de 8 amb folre del segle XX; la Vella de Valls va fer els mateixos castells, però tots tres carregats, destacant la primera torre de 8 amb folre carregada del segle XX, el seu primer pilar de 7 i un darrer intent de 4 de 8 amb agulla.

FER UN COMENTARI