Dol al Vendrell per Josep Maria Inglès i Rafecas

0
654

Diumenge, l’endemà de Sant Jordi, va morir a l’edat de 89 anys un vendrellenc de soca-rel, Josep Maria Inglès i Rafecas (1932-1922). Un home dedicat en cos i ànima a la cultura i a la història del Vendrell i del Baix Penedès, que ha deixat un vast llegat.

Inglès va començar a treballar d’aprenent a la Impremta Ramon, feina que compaginava amb la de redactor de Vendrell. Portavoz Católico de la Villa (1952-1966). El 1966 va rebre de l’Ajuntament del Vendrell l’escut de la vila, en plata. Un any després va establir-se com a impressor i regentà la seva pròpia impremta al carrer del Peix, que després traslladà a la plaça Francesc Macià fins el 1975. Aquell mateix any va ser nomenat cronista oficial de la vila.

Inglès va ser soci fundador de l’IEP, va ser portant d’honor de Santa Anna el 2012, era pare i avi de castellers dels Nens del Vendrell, va ser impulsor del CIT, va organitzar el 1973 el primer Certamen Literari de Sant Jordi i va estar sempre vinculat a Pau Casals. És autor d’obres teatrals com La redempció del pecat (1956) i La clova de l’ou (1962), i també del llibre El centenari dedicat a La Lira Vendrellenca (1989). També van aparèixer sovint articles seus, de caire històric i culturals als programes de la festa major i de la Fira de Santa Teresa i a revistes locals, sobre Pau Casals, sobre l’Àngel de Tobies, sobre l’escut de la vila, dedicats a Àngel Guimerà, a toponímia, als indianos, al nucli de Sant Salvador, etc.

El 2006 va rebre un càlid homenatge amb la participació de l’Ajuntament, els Amics de la Història del Vendrell, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, La Lira, la Fundació Apel·les Fenosa i l’Institut d’Estudis Penedesencs, i el mateix any l’Arxiu li va dedicar una conferència dedicada als documents confiscats a Catalunya procedents de l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca.

FER UN COMENTARI