La Diada Nacional de Catalunya es va celebrar entre diumenge al vespre i dilluns al matí al Penedès amb accions reivindicatives i també festives, destacant la doble marxa de torxes de Vilanova i Vilafranca, on hi van participar milers de persones (més de 5.000 en cada ciutat). Les dues capitals van viure les seves marxes més multitudinàries, com a preludi de l’1-O. S’hi van esgotar les torxes que hi havia a la venda. A Vilafranca hi va haver els pilars de les tres colles castelleres locals i la dels Falcons, i a Vilanova es van fer les dues columnes (una des de Baix-a-Mar i l’altra des de la plaça de les Neus), que van confluir a l’acte polític final a la plaça de la Vila, amb Vicent Partal.

 

Marxa de torxes de Vilafranca.
Marxa de torxes de Vilafranca.

Destrosses florals

Després de l’acte institucional celebrat amb l’historiador Joan B. Culla al Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca, hi va haver una primera tanda d’ofrenes florals al monument a Lluís Companys (la segona seria diumenge al matí). Entremig, a la nit, es va produir un acte vandàlic, amb destrossa i escampada per terra dels rams de flors.

flors_Girada

L’alcalde del Vendrell no permet votar

Diumenge, el Vendrell va viure un acte institucional de la Diada marcat per la negativa de l’alcalde Martí Carnicer de permetre votar als col·legis electorals municipals l’1 d’octubre, en el referèndum convocat pel Govern de la Generalitat. Carnicer va enviar divendres una carta al president Carles Puigdemont dient que compliria “la legalitat vigent”, sense dir, però donant a entendre, que no pensava cedir locals per votar.

Membres d'ERC del Vendrell, d'esquena a l'alcalde durant el parlament institucional.
Membres d’ERC del Vendrell, d’esquena a l’alcalde durant el parlament institucional.

 

Quan va fer el seu parlament de la Diada davant la tomba de Pau Casals, els representants d’ERC es van aixecar i es van posar d’esquena al batlle, en protesta per la seva decisió. A més, l’exalcalde Josep M. Llasat i actual coordinador de l’ANC del Vendrell va trencar el protocol i es va dirigir als presents afirmant que Pau Casals “era independentista” i que a l’homenatjat l’entristiria que l’alcalde preferís obeir el Govern de l’Estat que el de la Generalitat. I va recordar que cada 11 de setembre s’homenatjava Casals no com a músic sinó com a lluitador a favor de la pau i del seu poble, Catalunya.

 

Milla de 1.714 metres

Un altre acte destacat de diumenge va ser la cinquena edició de la Milla Catalana, en un circuit de 1.714 metres per dins de Vilanova, que es va fer en paral·lel a l’acte institucional al monument a Francesc Macià.

 

Castells i pilars a Barcelona

A la tarda, milers de penedesencs es van desplaçar a Barcelona per participar en la concentració de la Diada. Es van omplir una setantena d’autobusos, els trens anaven plens i en van sortir molts vehicles particulars. A la manifestació, s’hi van poder veure la clàssica de castells de vuit dels Castellers de Vilafranca (4 de 8, torre de 7, 3 de 8 i tres pilars de 5 desplegant les enxanetes tres estelades) i la bandera catalana amb els nou pilars intercalats dels Bordegassos de Vilanova (5 pilars de 4 grocs) i dels Nens del Vendrell (4 pilars de 4 vermells).

Pilars de Nens i Bordegassos dibuixant les quatre barres de la senyera, a Barcelona (foto: Yoko).
Pilars de Nens i Bordegassos dibuixant les quatre barres de la senyera, a Barcelona (foto: Yoko).

FER UN COMENTARI