L’equip científic de l’associació EDMAKTUB va captar el passat 5 d’abril unes imatges inèdites de dues balenes de l’espècie rorqual comú alimentant-se en superfície a la costa del Garraf. És la primera vegada que es documenta amb imatges aèries aquest comportament, per la qual cosa es tracta d’un vídeo molt rellevant a nivell científic que aporta valuosa informació no només sobre els hàbits d’alimentació d’aquest cetaci sinó també sobre la seva dieta.
En les imatges es pot observar amb claredat i fins a sis vegades com les balenes giren sobre si mateixes i acceleren abans d’obrir la boca per atrapar diverses tones d’aigua, inflant el seu cos, des de la mandíbula fins a la zona del ventre. Seguidament tanquen la boca expulsant l’aigua a través de les seves barbes, filtrant d’aquesta manera l’aliment que després s’empassen. En pocs segons recuperen la seva esvelta figura.
El rorqual comú és la segona espècie de balena més gran del món (pot arribar fins als 24 m de longitud) i està en perill d’extinció. L’associació EDMAKTUB n’estudia el seu comportament des del 2013 en la franja costera compresa entre Barcelona i Tarragona. Després d’anys observant el seu comportament a bord d’un catamarà, la principal conclusió a què s’ha arribat és que les aigües del mar catalano-balear són una zona d’alimentació per als rorquals comuns i no un simple corredor migratori com s’havia apuntat inicialment.