El Consell Comarcal del Baix Penedès ha presentat un projecte turístic per recuperar els camins ramaders de la comarca. Sota el nom Rutes per recuperar la història, l’ens vol donar continuïtat a la iniciativa sorgida el passat mes d’octubre a Cunit, quan es va recuperar la Carrerada de Santa Coloma.
L’objectiu és fer valdre tot capital turístic de l’interior “perquè els municipis de la costa ja tenen suficient infraestructura per promocionar-se”, ha dit el conseller de Turisme del Baix Penedès, Jaume Casañas, que s’ha proposat que “la gent de la costa també conegui l’interior”.
Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal ha situat en un mapa les quatre grans travessies ramaderes que hi havia al Baix Penedès: la Carrerada de Santa Coloma (60 km), la de Coll d’Arca (31 km), la de l’Arboç a Rodonyà (24,5 km) i la de Salomó a Calafell (25 km). Segons Casañas, aquests camins mil·lenaris tenen un recorregut transversal i connecten la comarca de nord a sud i d’est a oest: “Hem identificat camins que fins ara molta gent podia creure que eren camins sense identitat o sense història, quan en realitat són camins amb molts anys d’història i plens d’experiències humanes”.
De moment, ja s’han instal·lat panells informatius a tretze municipis de la comarca. Uns plafons que inclouen una explicació general del projecte i una de més específica del municipi, que indica a quina de les quatre rutes temàtiques en forma part. El projecte, però, es complementarà amb la col·locació de petites plaques per orientar els excursionistes durant els recorreguts, que també estan disponibles a Wikiloc.
Transhumant 2023
Paral·lelament a aquesta senyalització i amb l’objectiu de donar una empenta al projecte, el Consell Comarcal del Baix Penedès ha organitzat una jornada dedicada a la cultura de la transhumància i a la ramaderia el 15 d’abril. La jornada “Transhumant 2023” tindrà lloc a la Bisbal del Penedès i, a banda d’un seguit de conferències i xerrades, també es farà una excursió de 17 km des de la Bisbal fins a la Bodega de Can Marlès, a Can Ferrer de la Cogullada. Una experiència d’un dia en la que els participants aniran acompanyats d’un ramat i d’un pastor.
La voluntat del Consell Comarcal és que aquesta jornada es pugui fer anualment de forma itinerant pels diferents municipis que participen en el projecte de la Xarxa de Camins Ramaders del Baix Penedès.