El castell de Ribes obrirà museïtzat per Sant Pau

0
1160

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes i presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido, ha anunciat que el castell de Ribes obrirà portes completament reformat i també museïtzat al gener, durant la festa major en honor a Sant Pau. Dilluns va visitar els treballs que s’hi estan duent a terme, que estan molt avançats, tant en la reforma estructural com en la dotació dels continguts, que tindran l’objectiu d’interpretar la història del municipi. “Serà la porta d’entrada al patrimoni històric i cultural que té la comarca”, ha sentenciat l’edil.

Les actuacions al que és un dels símbols ribetans s’han repartit en tres fases: l’adequació de l’interior del castell, la consolidació d’estructures i la rehabilitació de les sales, que s’està acabant; en paral·lel, les obres del passatge de Udaeta, que connecta amb Sota-Ribes, i la museïtzació del recinte; i per acabar, l’adequació de la pujada i el camí que porta al castell, prevista per als propers mesos.

El director d’obra i autor dels projectes museològic i museogràfic del castell, Antoni Nicolau, explica que la visita al castell permetrà conèixer la seva història, que neix a la torre medieval que feia funcions de control del territori, les ràtzies que va patir d’Almansor (segle X); els diferents usos que ha tingut, des de ser una presó fins a habitatge de José de Udaeta; i també s’explicarà la relació del castell amb el seu entorn (la riera, la vegetació de la rodalia, els primers assentaments urbans de Ribes i les timbes). La seva visita està previst que pugui durant uns 40 minuts.

Així, el jardí tindrà diverses plantes típiques de la Mediterrània, com la farigola, la camamilla, l’espígol o la sàlvia, amb plafons explicatius. Nicolau ha dit que el pati “pot ser la nova àgora de la ciutat, un espai de trobada on es poden fer activitats, com concerts de jazz o de castanyoles”.

Les castanyoles hi jugaran un paper destacat, al castell. El fet que hi visqués durant uns anys el coreògraf, ballarí i estudiós de les castanyoles José de Udaeta, dona peu a convertir l’equipament en un centre d’interpretació d’aquest instrument de percussió. Així, diferents sales de la primera planta comptaran amb un audiovisual i una taula interactiva que parlaran de la seva vida, la relació amb la soprano Montserrat Caballé i el director d’orquestra Herbert von Karajan; s’hi mostraran sis tipus diferents de castanyoles i es podrà escoltar com sonava cadascuna d’elles; es mostrarà com vivia amb un sistema d’ombres xineses, a la torre, a la seva habitació; i la visita culminarà al segon pis, també sota la torre, on s’hi ha col·locat una petita graderia per poder observar un mapping i uns plafons. Aquí s’hi ha mantingut algunes de les inscripcions que van deixar a la paret els antics presidiaris.

La visita també tindrà una sala de tallers i jocs infantils, a la planta baixa, on es podrà construir el castell amb jocs de construcció, en les seves diferents fases constructives; l’abeurador de l’antic estable s’ha restaurat i ara tindrà exposicions de productes artesans de la zona (vi, mel, melmelades, formatges…), s’hi podran fer presentacions i degustacions.

FER UN COMENTARI