El Consell Regulador de la DO Cava ha aprovat definitivament la normativa per distingir les zones d’elaboració dels productes i establir noves categories en funció de la qualitat. De forma unànime, el ple ha donat llum verda a la distinció de quatre zones al conjunt de l’estat espanyol: Comtats de Barcelona –abraça tot Catalunya-, Vall de l’Ebre, Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant. “Volem apostar per l’origen i el territori”, ha destacat el president de la DO Cava, Javier Pagès. Pel que fa a les categories, la nova normativa estableix que els productes de més de 9 mesos d’envelliment es denominaran Cava de Guarda, mentre que els de més de 18 mesos seran Cava de Guarda Superior.

Quatre subzones

Dins les grans quatre regions distingides en funció de criteris climàtics i geogràfics, la DO Cava també ha creat subzones en dos territoris en base a trets orogràfics i històrics. Així, per una banda, Comtats de Barcelona inclou les subregions Valls d’Anoia-Foix, Serra de mar, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent. En paral·lel, també ha subdividit la Vall de l’Ebre, que inclou Alt Ebre i Vall del Cierzo. En el cas de les zones Vinyes d’Almendralejo i Alts de Llevant, aquestes no tenen cap subdivisió.

Al mateix temps, la nova normativa estableix un tercer nivell de divisió per als Caves de Paratge Qualificat –els de més qualitat de la DO Cava per l’antiguitat i singularitat en el mètode d’elaboració-. En aquest cas, s’especificarà les parcel·les on s’elaboren, amb les dades que el diferencien de la resta de vinyes.

Pel que fa a les noves categories, per primer cop es distingeixen els productes de més de 9 mesos d’envelliment, mentre es revisen els conceptes dels coneguts fins ara com a caves ‘Premium’. Així, els que tinguin més de 9 mesos es consideraran Cava de Guarda, i els que superin els 18 seran De Guarda Superior. Això engloba els Reserva –que passen de 15 a 18 mesos de criança-, els Gran Reserva -30 mesos- i els de Paratge Qualificat -36 mesos-.

Tant les regions d’elaboració com les noves categories són dos elements que la DO Cava preveu que s’incorporin a les etiquetes de les ampolles a partir de la segona meitat del 2021. Ara cal que la nova normativa sigui ratificada pel Ministeri d’Agricultura. Un pas que Javier Pagès confia que es resoldrà sense imprevistos.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI