Isabel Pla, Josep Panyella, Pere Milà, Teresa Llorens i Jordi Santacana, presentant el cicle davant del retaule.

Aquesta tardor tindrà lloc a l’església de la Geltrú, de Vilanova, la setena edició del cicle de concerts de música sacra Músiques al Retaule, que enguany i gràcies al patrocini de Serveis Mèdics Penedès, passa de tenir tres a quatre concerts i, per tant, es converteix en festival. Organitzat per l’Associació d’Amics del Retaule (Amicret), els concerts seran del 29 de setembre al 28 d’octubre, als vespres, al preu de 15 euros (12 per als socis d’Amicret), i les entrades es poden aconseguir a www.musiquesdelretaule.cat.

El primer anirà a càrrec de la soprano Anaïs Oliveras acompanyada d’un quintet de corta, que interpretaran Stabat Mater de Boccherini. Una setmana després la Coral Polifònica de Vilafranca i l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 oferiran una de les grans obres de la història de la música, la Missa en do menor de Mozart, que va ser la primera obra sacra escrita pel compositor i que no era un encàrrec. El 21 d’octubre el Cor Francesc Valls (de la catedral de Barcelona) interpretarà la Polifonia veneciana del 1600 de Monteverdi i Gabrieli, una obra en plena transició entre el Renaixement i el Barroc. Finalment, tancarà el cicle el Cor Isquione/Bitxac de Vilanova amb el concert Misa a Buenos Aires de Martín Palmieri, escrita amb recursos estilístics del tango. La directora de Músiques del Retaule, Isabel Pla, explica que serà “un repertori d’un alt nivell i de gran transcendència”.

Retaule barroc

Esdevingut un dels principals cicles de concerts de música sacra a Catalunya, el certamen va ser concebut amb la idea de donar a conèixer el retaule barroc que presideix l’església de Santa Maria de la Geltrú, que és una de les peces d’aquest estil i èpoques més importants que es conserven al país, fent-ho a través de la música. A més, com explica mossèn Pere Milà, a finals de l’any passat es va acabar la seva restauració, neteja, desparasitació, i se n’han recuperat colors originals, fet que en realça la seva esplendor.

En el marc de la presentació del cicle, el director de Serveis Mèdics Penedès, Josep Panyella, ha signat juntament amb mossèn Pere Milà un acord de patrocini del cicle per cinc anys, que en garanteix la continuïtat. Panyella ha dit que a banda de fer exercici i menjar de manera salidable, també cal tenir en compte la salut mental, “i provocar espais on puguis gaudir, que generin positivitat i que ajudin a trobar pau”, com és el cicle, és important. A més, per ajudar al finançament del festival, Panyella va suggerir la possibilitat de fer un cartell que se subhastarà i també es vendran litografies del cartell en format reduït. En cas que hi hagués romanents, es destinarien a Càritas.

L’autor d’aquest primer cartell és l’artista vilanoví Jordi Santacana, que ha pintat un retaule ple de llum, inspirat en la nova il·luminació del retaule: “m’ha impressionat pintar un tema religiós, amb tota la càrrega que comporta, i amb la nova il·lumunació no hi ha foscors”, per la qual cosa el seu quadre és també “una representació de la llum, del més enllà”.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha assegurat que el barri de la Geltrú té “molt potencial, i fent un símil mariner, el retaule és la seva primera perla”.

FER UN COMENTARI