El Concurs de Castells ret homenatge al vendrellenc Pau Casals, “alma mater” del primer concurs

0
335

L’organització del concurs de castells de Tarragona va retre dimarts un homenatge al compositor vendrellenc Pau Casals, en el 90è aniversari del primer concurs, que va tenir lloc el 1932, amb el músic vendrellenc com a un dels ideòlegs i impulsors. Pau Casals va ser també el president del jurat de les primeres dues edicions, contribuint al prestigi del certamen i de l’activitat castellera en general.

L’acte d’homenatge va ser organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Pau Casals, els Nens del Vendrell i l’Ajuntament del Vendrell, i va tenir lloc als renovats jardins del Museu Pau Casals, on el violoncel·lista tenia la casa d’estiueig, al barri marítim de Sant Salvador.

Durant l’acte, la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, va destacar que pel músic, “els castells representen el valor, l’esforç, la superació i l’excel·lència, així com el símbol de la terra on va néixer, Catalunya”. L’historiador Pau Marcé va presentar una glossa sobre la figura de Casals i la seva relació amb el fet casteller i el Concurs. A més, el violoncel·lista Guillem Vellvé va interpretat dues peces del músic internacional: “El cant dels ocells” i el “Toc de castells”. El president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Joan Ibarra, va assegurar que “el primer concurs va marcar la història del món casteller” i va recordar que Casals “va assentar les bases de les primeres regles i normes per aixecar castells”. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va remarcar el prestigi que Casals va donar als castells “en aquells moments en què el món casteller no era tan conegut ni tenia tanta difusió com ara”. I l’alcalde del Vendrell Kenneth Martínez veu Pau Casals com “el millor ambaixador català”.

Després dels parlaments, el batlle tarragoní va lliurar un obsequi a la Fundació Pau Casals; una ampliació d’una fotografia del músic vendrellenc presidint el jurat del Concurs de Castells.

FER UN COMENTARI