El conseller Bargalló rep el “no” de Vilanova al decret de menjadors

0
1745
El conseller va visitar divendres les escoles Llebetx i Margalló.

El conseller d’Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, va visitar divendres al matí Vilanova. Va anar a l’escola Llebetx, que enguany està d’aniversari rodó (en compleix 50) i  l’escola Margalló, i també es va reunir amb el Consistori, coincidint amb el dia en què les escoles vilanovines signaven el compromís amb l’Agenda 21 Escolar d’aquest curs.

Oposició de les AMPA

Un dels temes que Bargalló té sobre la taula és el decret de menjadors, encara en fase d’esborrany, segons el qual seria la Generalitat qui passés a gestionar els menjadors escolars i no les AMPA. L’Ajuntament de Vilanova està entre la seixantena que ja s’han posicionat en contra de perdre autonomia en aquest sentit. El dilluns anterior hi havia hagut una manifestació convocada per les AMPA de les escoles vilanovines, que va aplegar un centenar de persones sota les voltes de la plaça de la Vila (a causa de la pluja) i el ple del mateix dilluns va aprovar per unanimitat la moció de la Coordinadora Sos Menjadors, canalitzada per la CUP, d’oposició als canvis que vol introduir el Departament.

Durant la seva estada a Vilanova, l’alcaldesssa Neus Lloveras va dir que “som conscients que la Conselleria està treballant amb les AMPA per trobar-hi una solució”. El conseller Josep Bargalló va replicar que “per un cantó, tenim un decret de menjadors molt antic que no contempla el menjador com un servei o un espai educatiu i cal d’una vegada clarificar que el menjador és un espai educatiu”. Per altra banda, va exposar que “hi ha hagut una nova legislació europea, espanyola i catalana de contractació pública que modifica i regularitza el sistema de contractació i, per tant, cal un decret que s’adeqüi a aquesta normativa”.

Preservar la gestió directa

Segons Bargalló, “estem treballant amb la FaPaC i les Ampes que no formen part de la FaPaC, i amb els moviments de renovació pedagògica”, i la seva intenció és que “la setmana vinent obrirem un espai de participació on-line on totes les persones que es creguin implicades en el procés, ajuntaments, direccions d’escoles, Ampes… podran dir-hi la seva”. El conseller va afegir que “el que a nosaltres ens preocupa, finalment, és que el menjador escolar sigui un espai educatiu, fer les coses correctes a nivell jurídic, i preservar que aquelles Ampes que gestionen realment de manera directa, la feina que han fet no només sigui reconeguda sinó que es pugui mantenir a través d’un procediment jurídic adequat a la llei de contractacions”.

Vilanova, pionera en escola inclusiva

D’altra banda, l’alcaldessa va assegurar que “el nostre projecte d’escola inclusiva ha estat exemplar durant molts anys”. El conseller explicar que visitava les escoles Llebetx i Margalló perquè “Vilanova va ser un pla pilot en els centres d’educació especial i ara, atès que estem a punt de desenvolupar l’escola inclusiva, ens interessa molt comprovar com va anar aquell pla pilot i la realitat de les escoles actuals”. L’acompanyaven el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Ramon Simon; la directora general de Centres Concertats i Centres Privats i vilanovina Pilar Contreras; i la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Barcelona Comarques, Montserrat Domingo.

FER UN COMENTARI