“El dret a la salut ha d’estar per sobre del dret a votar”

0
1246

Encara pendents de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre la celebració de les eleccions al Parlament el 14 F, la maquinària electoral fa dies que roda. Ahir es donava el tret de sortida a la campanya i fa  una setmana que 120.000 persones van començar a rebre les notificacions informant-los que havien de ser membres de les meses electorals.

La Isabel Biosca, veïna de Vilafranca, és una d’elles. Diumenge un funcionari municipal va lliurar-li la carta informant-la que el dia 14 a les 8 del matí haurà de comparèixer a l’escola Mas i Perera perquè li ha tocat ser presidenta suplent. És la vuitena vegada que rep una notificació com aquesta i en  quatre ocasions ha format part de la mesa.

Ella, juntament amb gairebé 4.000 persones que es troben en la mateixa situació, ha signat una carta adreçada al Síndic de Greuges en la qual reivindica el dret a la salut per sobre del deure que com a ciutadans tenen de comparèixer a la cita electoral, denuncien la vulnerabilitat amb què es trobaran el 14F i demanen l’ajornament de les eleccions. “No és el moment de fer eleccions. Les autoritats sanitàries ho desaconsellen, es preveu que estiguem en el pic de la tercera onada, amb una nova soca del virus en plena expansió, i nosaltres ens haurem d’anar a jugar la salut per la decisió d’uns que només busquen el seu interès polític”, denuncia Biosca, que es queixa també de la poca informació que reben sobre les mesures de seguretat que se’ls posaran a l’abast. De fet, segons explica aquesta vilafranquina, molts membres de la mesa no han rebut ni el llibret on s’explica la tasca que hauran de fer i on enguany s’ha afegit un annex per explicar les mesures de seguretat que es prendran i on se’ls detalla que els facilitaran mascaretes quirúrgiques i guants, gel hidroalcohòlic, una mascareta FPP2 per posar-se-la a l’hora del recompte, els membres de la mesa estaran dos metres separats entre ells, el col·legi estarà ventilat i un agent d’algun cos de seguretat estarà a l’exterior regulant l’accés. També els informen que de set a vuit del vespre serà la franja reservada perquè les persones positives de covid puguin anar a votar i que per això els membres de la mesa s’hauran d’equipar amb un EPI. “Tots els sanitaris diuen que és vital treure’s bé un EPI, a nosaltres qui ens n’ensenyarà? Qui s’encarregarà de ventilar el col·legi? Hi haurà prou policia per regular l’accés a tots els centres?”, es pregunta Isabel Biosca.

Presentar-se al col·legi electoral és un deure i la llei preveu sancions econòmiques de fins a 1.800 euros i fins i tot penes de presó d’entre 3 mesos i un any. La Isabel Biosca no es planteja no anar-hi, però sí que denuncia una vegada i una altra la irresponsabilitat que això representa: “Hem estat mesos tancats a casa, no podem moure’ns entre municipis, ni agrupar-nos més enllà del grup bombolla, i ara ens diuen que anem a votar i que nosaltres ens estiguem de 8 del matí fins acabat el recompte veient passar gent per davant nostre. És una gran irresponsabilitat!”, manifesta.

Amb la carta enviada al Síndic de Greuges el que pretenen és deixar constància del seu desacord i, en el cas que algun dels membres es contagiï el 14F, poder demanar responsabilitats a qui pertoqui. Tothom que es vulgui adherir a la petició feta al Síndic ho pot fer a través del canal de Telegram Membresmesa2021.

 

FER UN COMENTARI