El festival EVA programarà un centenar d’actuacions entre el 4 de juny i el 7 d’agost

0
718
Presentació del Festival En Veu Alta, que ha tingut lloc a l'Auditori Pau Casals del Vendrell
Acte de presentació del 17è festival En Veu Alta, celebrat dilluns a l'auditori Pau Casals del Vendrell. Foto: Roser Blanch

Aquest matí s’ha presentat, a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, la dissetena edició del festival En Veu Alta 2021 que arriba marcada per un increment tant del nombre d’espectacles com de municipis inscrits en la iniciativa, per allargar-se de tres a nou setmanes i per incorporar un total de sis espectalces vinculats a la intel·ligència artificial.

L’EVA21 se celebrarà del 4 de juny al 7 d’agost en 25 municipis de l’Alt i Baix Penedès, cinc dels quals serà la primera vegada que s’adhereixen al festival: Sant Cugat Sesgarrigues, La Granada del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Cunit i Sant Jaume dels Domenys. Al llarg d’aquestes deu setmanes hi ha programades més d’un centenar d’actuacions de narració oral, teatre, concerts, xerrades i activitats de formació lectora. Enguany la programació s’ha organitzat en diversos eixos temàtics. Al voltant de l’eix Dones que narren, s’hi agrupen espectacles de literatura narrada per dones, com Una habitación propia, de Virgina Woolf, amb Clara Sanchis o la narradora Núria de Calella amb Força fluídica. A CabaretEVA s’hi aglutinen propostes ara Ocaña, reina de las Ramblas, de Marc Rosich i Marc Sambola, amb Joan Vázquez (premi de la Crítica i premi Teatre Barcelona a millor espectacle musical i millor actor musical), o D’aquells boleros a aquests contes, de Mònica Torra.

Un tercer eix temàtic és el BàsicsEVA, una selecció d’espectacles de narració oral per adults, amb noms com Alberto San Juan, amb el seu retrat de l’Espanya postcrisis de Autorretrato de un joven capitalista español; Pablo Albo, amb Humeadades; el gallec Quico Cadaval amb Edipo, o Pompeu Fabra, jugada mestra, d’Oscar Intente. El festival En Veu Alta també oferirà propostes per al públic familiar, com Allà on viuen els monstres, de Sherezade Bardají, A de BrossA, d’Assumpta Mercader, o M+a, de Daló Blanch.

A l’AlterEVA s’hi agrupen tot de propostes que, d’una manera o altra, configuren l’essència del festiva, com Victorian boxes, de Pere Cabaret, o la Trobada de Glosa i narració oral improvisada o les formacions de l’EVA 354, un projecte de lectura en veu alta per als més grans. El festival també programarà concerts amb grups emergents en plena efervescència com les Tarta relena, que després d’actuar al Festival Grec 2021 i abans d’anar al Vida passaran per l’EVA per presentar el seu primer disc, Fiat Lux, les Escarteen sisters, Roger Andorrà, Piero Pesce & Trio o el Cor Madrigal.

Art i intel·ligència artificial

Sens dubte, la innovació arriba al festival EVA amb tot un conjunt de propostes que tindran lloc a Sant Joan de Mediona del 7 al 10 de juliol i que consistirà en diversos espectacles vinculats a la intel·ligència artificial. La directora del festival, Jordina Biosca, ha explicat que la idea va néixer després de conèixer durant Ramon López de Mántaras, un dels experts més rellevants en Intel·ligència Artificial (IA) del país. De fet, aquest serà l’encarregat d’oferir la conferència “Cap a la creativitat computacional: exemples d’aplicació de la intel·ligència artificial en l’art”. En l’acte de presentació del festival, López de Mántaras ha insistia en el fet que la IA cal aprofitar-la com amplificador de l’art i la creativitat, tot i que cal vetllar per no caure en la deshumanització i la servitud atencional que pot provocar.

A banda de la conferència, l’EVA programarà diversos espectacles vinculats amb robots i intel·ligència artificial. Un d’ells serà Teatronika, un experiment robòtic-escènic, barrejat amb intervencions dels seus creadors; també es podrà veure Paraules que trenquen ossos, una proposta que es farà al mig del bosc i que per gaudir-la caldrà dur el mòbil a la mà; o Màquines sexuals, de Jordina Biosca i fet a partir de textos contemporanis on apareixen sex bots, judicis, sexe cibernètic, etc.

La directora del festival, Jordina Biosca, ha ressaltat que la pandèmia va fer que l’any passat el festival es readaptés i que enguany hagi crescut: “En lloc d’anar a menys, tot l’EVA ha anat a més, perquè tenim un format i una estructura que permet sostenir l’estructura i minimitzar la complexitat”. En aquesta desena edició per primera vegada hi haurà dues companyies que faran residència i que mostraran el seu espectacle a Sant Pere de Riudebitlles i a Sant Joan de Mediona, a més, es recupera l’espai del cementiri de Vilafranca per programar-hi: “L’EVA ens demostra que qualsevol espai és susceptible d’esdevenir espai escènic”, comentava Biosca.

 

FER UN COMENTARI