El Firart SMP es renova, impulsa els joves i apropa l’art a tota la ciutadania

0
872
L'administrador Raimon Escofet, el regidor Ricard Rafecas, l'artista Joana Salvadó, l'artista Cristina Gallardo i el doctor Josep Panyella. // LA FURA

Aquest 2022 el Firart reneix i sota la direcció de dues joves artistes aporta novetats, es modernitza i s’obre a noves disciplines

La festa major de Vilafranca del passat 2021 tancava amb el punt i final de 34 anys de Firart, l’exposició i subhasta d’obres d’art tradicional de la festa, que es duia a terme a la capella de Sant Joan i a l’escola Estalella Graells. Aquest any, però, la proposta reneix amb una nova forma i amb el patrocini de Serveis Mèdics Penedès, i de les antigues i noves empreses que vulguin formar-ne part.

Enguany, el Firart i tots els seus canvis seran capitanejats per dues joves artistes penedesenques, Cristina Gallardo i Joana Salvadó, que de seguida que van saber que el Firart del 2021 era la darrera edició van contactar amb els seus organitzadors per si hi hauria la possibilitat de recuperar-lo. “Totes dues hem participat en edicions del Firart, i ara, amb les col·laboracions de Serveis Mèdics i el suport de l’Ajuntament i els Administradors, tenim l’oportunitat d’aportar-hi una nova manera d’entendre’l i fer-lo, sobretot perquè pugui representar també la població artística més jove”, apuntava Gallardo.

Segons les artistes, a Vilafranca falten espais d’impuls per l’art contemporani visual i de creixement pels joves artistes: “pretenem aportar un toc més fresc al Firart, renovar la manera d’entendre l’art de Vilafranca donant-li espai a l’art contemporani i introduint noves disciplines més enllà de la pintura o fotografia: inclourem escultura, ceràmica, joieria i qualsevol estructura que es pugui presentar en petit format per posar a la venda”.

Per la seva banda, Salvadó afegia que enguany volen “posar el focus en la gent jove però també promocionar les sinergies entre les diferents generacions, garantint una qualitat en la selecció d’artistes i fent que el Firart sigui més impactant barrejant edats i disciplines”. Salvadó ha explicat que eguany la subhasta passa a ser un sorteig: “es posaran a la venda unes butlletes a 10 euros, que tindran un regal simbòlic, i que permetran participar en el sorteig de les 40 obres que els artistes participants al Firart cedeixen cada any”. D’aquesta manera, l’art és econòmicament més accessible; i el que es recapti en la venda de butlletes (que es vendran a les parades dels administradors i al Firart a la capella de Sant Joan) se seguirà destinant a cobrir despeses de la festa major. El dia 1 es farà el sorteig, conduït com fins ara passava amb la subhasta per un personatge popular.

Finalment, el Firart d’enguany no es focalitzarà en deu dies, sinó que s’estendrà des d’aquesta setmana i fins al dia del sorteig. Per això s’ha creat una pàgina web (firartvilafranca.cat), on es presentaran els artistes abans dels dies de Firart per exposar què fan i com treballen: “això servirà per tenir una plataforma de creixement per artistes joves, i pels artistes del Firart en general”. Les persones interessades a aportar el seu portfoli d’artista per participar en aquesta edició ja poden consultar les bases a la pàgina web i enviar el seu portfoli a [email protected] des d’aquest dimecres fins al 21 de juny.

Canvi de relleu

Ricard Rafecas, regidor de Cultura de Vilafranca i un dels impulsors del Firart, explicava que després de 33 i quasi 34 anys al capdavant del projecte i d’haver-ne acordat la suspensió juntament amb els organitzadors Quim Jubert i Ramon Nadal van trobar les dues artistes “disposades a complicar-se la vida i amb una visió moderna, juvenil i diferent per trencar el conformisme que teníem els darrers anys. I això, juntament amb el mecenes Josep Panyella de Serveis Mèdics, i la implicació dels administradors d’enguany, faran possible una nova edició”.

Per la seva banda, Panyella recordava que des de Serveis Mèdics Penedès buscaran que el remanent del Firart tingui una vessant solidària i es destini o bé al Rebost Solidari o bé a un projecte social que ho necessiti, i animava les empreses a participar en el patrocini d’aquest nou Firart.

La imatge de Firart també ha canviat: elaborada per Carles Gala, mostra la paraula amb la lletra “r” d’art capgirada.

A més, i pels volts de l’inici del Firart, el Teatre Casal impulsarà, en el marc del seu cicle Tribuna Casal, una taula rodona per reflexionar al voltant de l’art i la seva evolució en els temps.

FER UN COMENTARI