El Garraf té una bona recuperació de la crisi, segons l’informe FEGP

0
633

Al mateix moment que la patronal FEGP presentava en doble format virtual i presencial l’Informe de Conjuntura Econòmica de la comarca, corresponent al període just abans de la pandèmia i fins a l’actualitat (de febrer de 2020 a setembre de 2021), Mahle, una de les principals empreses de la comarca, anunciava la seva intenció de tancar portes d’aquí a dos mesos i mig. L’informe elaborat per Activa Prospect no recull les conseqüències que això tindrà, però seran, de ben segur, un cop dur per a moltes famílies que en depenen. Mahle és, a hores d’ara, la principal indústria del Garraf.

Les crisis afecten molt

Sigui com sigui, l’informe FEGP traspua optimisme. Segons el consultor que l’ha elaborat, David Moreno, “el Garraf està tenint una recuperació molt intensa de la crisi”, de la mateixa manera que la pandèmia va ser un cop molt dur. I és que “el Garraf té un model econòmic molt sensible als cicles, és poc resilient”, deia Moreno.

Durant la pandèmia, els assalariats van ser el principal focus de destrucció d’ocupació, fins al 9,7% del total (molt per sobre del 6,8% de la mitjana catalana), i en aquests moments s’ha recuperat fins al -2,4%. En canvi, van ser molts menys els autònoms que es van donar de baixa (-2,5% a l’abril de 2020) i des de l’estiu de l’any passat no ha parat de créixer el treball autònom a la comarca, fins a situar-se 2,5 punts per sobre dels nivells pre-covid. A Moreno aquest fet li ha recordat “l’efecte substitució del treball assalariat per l’inici d’una activitat, sobretot els que tenen més capital”, que ja es va donar el 2018, durant l’anterior crisi. La conclusió de Neus Llorevas, presidenta de la Federació Empresarial, és que “el Garraf és una comarca d’emprenedors”.

Altres dades que mostra l’informe de conjuntura és que de febrer a juny de 2020 “només” es van perdre 2.723 d’afiliats a la Seguretat Social, una xifra enganyosa ja que no inclou els ERTO; ara l’afiliació està en l’1,1% per sota dels nivells prepandèmics. En el pitjor moment, l’atur es va enfilar fins al 29%, i ara és de l’11,3%. Quant a les contractacions, David Moreno constata “el bon comportament del comerç minorista, que es recupera ràpidament després de l’embat inicial i des de l’abril té nivells de contractació previs a la pandèmia”. També van tenir una afectació “menor” la indústria i la construcció. En canvi, els serveis personals (vinculats al turisme, a l’hoteleria i l’oci) segueix sent dels sectors més damnificats (encara ara, -25% de contractacions).

FER UN COMENTARI