L’equip de govern de Vilafranca portarà dimarts al ple l’aprovació del pressupost per al 2021, quantificat en 60.590.436 euros. “Estem davant el pressupost més alt de tota la història de Vilafranca. Superem els 60,5 milions d’euros, una xifra que no s’havia pressupostat ni executat mai abans i ho fem sense incrementar la pressió fiscal”, anunciava Aureli Ruiz, regidor d’Hisenda. Aquesta xifra suposa un increment del 7,74%, és a dir, de més de 4,3 milions d’euros respecte al de 2020.
El govern sociovergent insisteix que ha treballat en uns pressupostos partint de la convicció que l’Ajuntament ha de ser el principal motor de reactivació econòmica, moral i social de Vilafranca i apunta que un dels objectius primordials que persegueix és activar l’economia local amb efecte multiplicador: “El que no farem serà donar subvencions, ja que pensem que això els hi toca fer a altres administracions. Nosaltres volem que les inversions serveixin per reactivar l’economia de Vilafranca i generar moviment”, explicava Ruiz. A banda d’activar l’economia local, els comptes per al 2021 pretenen també fer front a les necessitats socials urgents i millorar la qualitat de vida de la ciutadania “a través de la inversió sostenible”.
D’aquests gairebé 60,6 milions d’euros de pressupost consolidat, 52,9 fan referència a l’Ajuntament, mentre que la resta es distribueixen per les diferents entitats municipals (6,6 per Aigües de Vilafranca SA, 2,3 per l’Institut Municipal de Formació, 1 milió per Serveis de Comunicació SL, 940.000 per la Fundació Vinseum i 505.000 per la Fundació de la Festa Major).
10 milions en inversions
Les inversions previstes per al 2021 s’han xifrat en 10 milions d’euros, de les quals més de 5,5 es destinaran al Pla d’Intervenció Integral, el qual es fa créixer més enllà del centre i el carrer Comerç i contempla intervencions en diferents barris; 1,7 milions per habitatge, 1,7 milions més per impulsar nous plans d’ocupació local adreçats a col·lectius amb dificultat d’inserir-se al món laboral; i 1,5 milions més destinats a convenis amb entitats locals de tota mena. En aquest darrer capítol, el regidor d’Hisenda explicava que en les bases per sol·licitar les subvencions, s’introduirà una clàusula que faci referència a la necessitat de generar retorn econòmic o per a la ciutadania.
La previsió de comptes per al 2021 suposa una inversió d’uns 250 euros per habitant. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, indicava que “el pressupost municipal de Vilafranca és en inversió el més important de totes les ciutats de la segona corona metropolitana amb un nombre similar d’habitants”.
El Pla d’Intervenció Integral és el que més diners acapara del capítol d’inversions. El 2021 se’l dotarà de 5,5 milions d’euros, als quals s’hi sumaran els 2,4 previstos el 2020 per al carrer Comerç i que no s’han executat, i els 120.000 del programa A Punt, també ja finançat. En total, 8 milions d’euros que, tal com assenyalava Romero, van molt més enllà de l’actuació inicial prevista al centre i al carrer Comerç i que abracen àmbits molt diversos com: millores de voreres, espai públic i asfaltat, implantacions de noves zones de jocs infantils, subvencions per millorar l’eficiència energètica i la rehabilitació d’habitatges, la construcció de 12 allotjaments per a joves al carrer Vidal, o l’adquisició de nous habitatges públics a través de dret de tanteig i retracte. “Un Pla d’Intervenció Integral de 8 milions d’euros és un repte brutal, va molt més enllà d’una llei de barris i ha estat possible gràcies a la feina transversal de les diferents regidories”, comentava Romero.
A més d’obres i manteniment, un 10% del pressupost i un 20% dels recursos humans de l’Ajuntament es destinaran a la inversió en educació.
No s’incrementa la pressió fiscal
Des del govern es posa l’accent que aquest increment del 7,74% del pressupost s’assumirà sense augmentar la pressió fiscal. Això s’aconseguirà, segons han explicat, reduint la despesa financera i de gestió interna i incrementant lleugerament l’endeutament a través de crèdits a interès zero i a retornar a llarg termini. L’alcalde, Pere Regull, subratllava que aquest pressupost no incorpora les ajudes europees que molt probablement arribaran i feia valdre la política econòmica duta a terme des del consistori en els darrers anys i que ha desembocat en un endeutament molt baix que ara possibilita aquests pressupostos: “L’Ajuntament el que no farà serà una política conservadora, ara apostem per abocar recursos i reactivar l’economia local. Després de l’execució d’aquests pressupostos ens quedarà una Vilafranca molt millor”, concloïa.
Crida a la responsabilitat
L’equip de govern explica que la setmana passada va fer arribar la proposta de pressupost a tots els grups de l’oposició i es mostra esperançat de poder obtenir el seu suport: “En el moment excepcional en què ens trobem, demanem responsabilitat a tots els grups. Ara toca sumar. Podem discutir amb el llapis fi, però el llapis gruixut és el que és”, reblava Francisco Romero.