El govern de Vilafranca tanca files amb el projecte del carrer del Comerç

0
1753
Aureli Ruiz, Francisco Romero, Pere Regull i Josep M. Martí fan una defensa a ultrança del projecte.

S’han presentat centenars d’al·legacions al pla urbanístic del carrer Comerç; s’ha creat una plataforma veïnal; els tres principals partits de l’oposició s’hi han posicionat en contra, i l’Ajuntament no fa ni un bri d’autocrítica al pla, que tirarà endavant després d’haver resolt les al·legacions. Segons l’alcalde Pere Regull, el moment de plantejar-lo era òptim perquè calia fer-ho en moments d’estabilitat política, com l’actual, en què hi ha majoria absoluta sociovergent, i si està tenint aquesta resposta és perquè “s’està venent als veïns que estem fent una modificació urbanística de 900 pisos que d’aquí a tres anys haurem d’omplir, i això és fals”. Perquè no és una promoció urbanística, sinó una planificació urbanística que pot trigar deu, quinze o vint anys a desenvolupar-se.

Les al·legacions 

Un cop tancat el període d’al·legacions (se n’han presentat 447), el batlle les ha minimitzat. Ha dit que només s’han presentat 27 escrits diferents: 18 de propietaris “que demanen menys càrregues urbanístiques i més edificabilitat”, i nou entre els quals hi ha llogaters, l’AVV; els grups polítics de la CUP, ERC i VeC; i 421 al·legacions vinculades la Plataforma Obrim el Molí, entre les quals 156 més de residents al Molí d’en Rovira però de fora de l’àmbit urbà afectat (principalment de la zona de la plaça Vilanova/Dr. Fleming/Melió, que és on hi ha la majoria d’habitatges del barri) i més de 200 de la resta de Vilafranca i comarca.

L’alcalde creu que, en general, el veïnat “no estan descontents”. Té el suport de l’Associació de Veïns, al barri hi viuen 1.900 persones i als que estan enfadats que han presentat al·legacions, per treure’ls la por els ha convocat a una reunió per aquest dilluns, que no és oberta sinó limitada als afectats.

A la reunió, el batlle els explicarà que “les naus catalogades del carrer Comerç es respecten totes” (dotze, en total), però no “els edificis que no tenen absolutament cap valor”, que són magatzems i baixos. També els dirà que els edificis que s’aixequin a la façana no superaran l’alçada de les naus existents, contràriament als blocs de nou pisos d’alçada previstos al 2009; els dirà que si no es fa el pla i, per tant, no hi ha prou massa crítica, el barri mai tindrà equipaments; que el pla de mobilitat reclamat, s’està redactant i estarà llest a principis de la propera legislatura, abans de començar l’edificació; els dirà que disposar d’un gran aparcament “és fonamental” per tal que els treballadors de les empreses existents hi puguin deixar els seus vehicles, però potser també amb una planta pública.

Sense habitatge a Vilafranca

Pere Regull considera “molt greu” que actualment no hi hagi oferta residencial a la vila, fet que està fent augmentar “molt” el preu dels pocs habitatges existents, o fins i tot gent que ha de marxar a viure fora de Vilafranca. I es pregunta: “de què ens serveix que al barri hi hagi un 30% de locals buits?”

El primer tinent d’alcalde Francisco Romero afegeix a més que el 30% dels pisos que s’hi faran seran “assequibles” i afirma que a Vilafranca hi ha dues visions: “la dels que no es pot fer res i la dels que pensem que Vilafranca necessita un projecte com aquest i oportunitats per anar endavant”. I considera bàsic el fet que els grans propietaris del Molí hagin manifestat la intenció que quedar-s’hi i reafirmar-hi la seva seu.

Finalment, l’alcalde ha recordat que fa deu mesos ja va presentar les línies mestres del pla a l’associació veïnal, i que sempre ha comptat amb la seva aquiescència; i que s’hi ara ha trobat tanta resistència, “tot és política preeleectoral”.

FER UN COMENTARI