El govern de Vilanova vol externalitzar la gestió del gruix dels serveis socials

0
528
Residència Els Josepets, a Vilanova.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vilanova té intenció d’externalitzar els serveis que ofereix AISSA, l’Organisme Autònom Municipal que s’encarrega de gestionar la residència Els Josepets, el Centre de Dia Masbau, el Centre de Dia CAPI Baix-a-Mar, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), les Dutxes Socials i el Menjador Social. L’executiu local al·lega que aquesta decisió –que és en sentit contrari a l’aposta per la municipalització de serveis que està duent a terme en aquesta legislatura–, arriba davant els problemes econòmics de l’ens i la dificultat per gestionar el servei, cosa que, diuen, posa en compromís la continuïtat d’AISSA a mig termini.

Dimecres l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilanova va reunir-se amb el Comitè d’Empresa i el Consell Rector d’AISSA per presentar-los la proposta que, segons han anunciat, implica diferents  models de gestió per cadascun dels serveis. La proposta va ser rebuda amb malestar pel Comitè d’Empresa, així com pels partits de l’oposició. De fet, tant el PSC com Som VNG van emetre l’endemà mateix comunicats per mostrar la seva total disconformitat i oposició a la iniciativa.

L’alternativa

Segons l’executiu local, les raons que fonamenten un model de canvi són la dificultat de l’administració pública per gestionar aquest servei, agilitzar la contractació de nou personal, la incapacitat de generar ingressos extraordinaris que permetin mantenir els nivells de qualitat que han de tenir aquests serveis, la despesa de manteniment d’unes instal·lacions que requereixen noves inversions i la despesa derivada de la gestió indirecta.

Actualment els ingressos per mantenir AISSA provenen de la Generalitat, del mateix Ajuntament i de les persones usuàries, però l’equip de govern indica “no són suficients per mantenir l’actual estructura”. El regidor de Dependència, Inclusió, Residència i Salut, Oriol Huguet, explicava que l’externalització no era el model ideal, però que la situació actual fa evident la necessitat d’un canvi: “Aquest no era el model inicial, la idea era generar un model pioner d’atenció a les persones, però la rigidesa de gestió amb l’administració i la situació econòmica fa que estiguem sobrevivint. El canvi intenta buscar proveïdors i empreses expertes en el sector que, amb el personal excel·lent i compromès que tenim, aconseguim la millora del projecte”.  El govern vol portar el canvi de model al ple municipal del 25 de juliol i es mostra obert a debatre a la vegada que insisteix que “la solució ha de passar per un marc públic, amb participació de l’Ajuntament”, tal com assenyalava l’alcaldessa.

L’oposició, en contra

Davant aquest anunci, el PSC ha manifestat la seva “frontal oposició” i ha insistit en el seu compromís amb el “model d’atenció integral social i sanitària en el qual la ciutat és pionera i una referència al país”.  Els socialistes alerten de la pèrdua de qualitat dels serveis que provocaria “el desmembrament dels serveis socials”.

Som VNG, per la seva banda, ha anunciat que demanarà una auditoria externa per valorar la situació real de l’ens i ha qualificat la proposta d’inadmissible. Ambdós partits coincideixen a denunciar l’incompliment del compromís del govern amb l’adhesió dels treballadors d’Aissa al conveni col·lectiu de l’Ajuntament i apunten que els costos d’aquest canvi podrien ser el detonant per la decisió de l’executiu: “el que proposa realment el govern és externalitzar la seva responsabilitat”, rebla SOM VNG.

FER UN COMENTARI