El govern sociovergent proposa congelar, per quart any consecutiu, les ordenances fiscals. Així, l’impost amb què l’Ajuntament recapta més ingressos, l’IBI, es mantindrà en els 352,58 euros de mitjana anuals. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha subratllat que Vilafranca és un dels municipis que presenta una fiscalitat més baixa en relació amb altres localitats de l’entorn i de dimensió similar i ha citat dades del Ministeri de Foment del 2015 referents a l’IBI per a exemplificar-ho: Sitges (587,76 euros), Igualada (579,09), Sant Pere de Ribes (482,04), El Vendrell (414,30), Vilanova (402,02), Manresa (400,59), Sant Sadurní, (387,91), poblacions totes elles amb una pressió fiscal superior.
El preu de l’aigua, també un dels més baixos segons Ruiz, tampoc variarà. A més, s’aplicarà una tarifa social per a famílies a partir de quatre membres, per a persones a l’atur i altres situacions familiars amb rendes baixes, per a jubilats i persones amb discapacitat.
L’única taxa que l’executiu té intenció de variar és la que regula l’obertura de noves activitats econòmiques, que es proposa reduir en un 25%. L’objectiu, ha argumentat Ruiz, és afavorir la creació d’empreses i de llocs de treball. El regidor ha recordat que el 2016 aquesta mateixa taxa ja es va rebaixar un 40% i “la mesura ha donat bons resultats, ja que en aquest darrer any s’han obert més establiments”.
Bonificacions
Ruiz també ha explicat que les ordenances fiscals contemplen un ampli ventall de bonificacions. Tant per a empreses que afavoreixin la creació de llocs de treball, les accions en favor del medi ambient o apostin per la innovació, com per a famílies amb dificultats socials i econòmiques, persones jubilades o amb discapacitat, així com també per a entitats sense afany de lucre.
L’alcalde Pere Regull ha recordat que no augmentar la pressió fiscal al ciutadà durant quatre anys consecutius és possible gràcies “a la bona gestió del diner públic que ha permès no endeutar-nos i per tant destinar menys diners als bancs”. “Aquesta disminució de la despesa financera és la que permet millorar els serveis municipals i fer inversions sense haver d’incrementar els impostos i taxes als ciutadans”, ha insistit.
Pressupost de 50 milions
El primer tinent d’alcalde, Francisco Romero, ha explicat que s’està intentat treballar conjuntament les ordenances i els pressupostos del 2017 per vehicular ingressos i despeses. Segons Romero, “seran els pressupostos clau del mandat perquè inclouran projectes d’inversió cabdals que tindran continuïtat”.
El pressupost, que es preveu portar al ple el mes de novembre, ascendirà a 50 milions d’euros, 24 dels quals es calcula que provindran de la recaptació dels impostos i taxes municipals.