Aquest dimarts al matí s’ha presentat, a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, la tretzena edició del Gran Recapte, la tradicional campanya impulsada pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya per donar resposta a la precarietat alimentària del país. Igual que l’any passat, i a causa de la covid-19 , no es farà recollida física d’aliments, sinó que es demanarà a la ciutadania que faci una donació econòmica directament a la caixa dels supermercats col·laboradors. A més, i com a novetat destacada, enguany se sumen a la iniciativa els petits comerços gràcies a una aplicació mòbil que tindran els botiguers i que permetrà registrar les donacions que es facin i vincular-les directament a una entitat col·laboradora.
El Gran Recapte 2021 tindrà dues velocitats. De l’11 de novembre a l’11 de desembre es podran fer les donacions en línia a través de la web del Gran Recapte, mentre que del 19 al 27 de novembre es farà als establiments. Els milers de voluntaris que calen per tirar aquesta acció solidària estaran als centenars de supermercats i establiments col·laboradors el divendres 19 i el dissabte 20 de novembre. Enguany, però, únicament informaran a la clientela que a l’hora de passar per caixa poden fer directament una donació econòmica a benefici dels Bancs d’Aliments de Catalunya.
Una App per als petits comerços
En edicions anteriors s’havien incorporat al Gran Recapte alguns mercats municipals, però en aquesta ocasió es va molt més enllà i s’obre la possibilitat de participar-hi a més de 30.000 petits establiments d’arreu del país (fruiteries, carnisseries, peixateries, establiments de comestibles, de menjar per emportar…). Això s’aconseguirà gràcies al desenvolupament d’una aplicació que es posarà a l’abast dels botiguers i que permetrà digitalitzar tot el procés de donació. En només tres clicks l’establiment podrà registrar la donació de 3, 5 o més euros que faci el client. Aquestes donacions, al seu torn, queden registrades i es vinculen a una entitat social del mateix poble o barri per tal que, un cop acabada la campanya, adquireixi directament els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible que tinguin en cada establiment. Les donacions als petits comerços es podran fer del 19 al 27 de novembre, les mateixes dates que als grans supermercats.
Des dels Bancs d’Aliments s’espera que amb aquesta inciativa es doni un impuls al comer de proximitat i que es reforci el vincle entre comeros i entitats socials que operen al seu entorn atenent les peresones en precarietat alimentària. A més, tal com indicava Sol Romero, responsable de petit comerç del Banc d’Aliments de Barcelona, permetrà a les entitats col·laboradores disposar de producte fresc: “Fins ara en el Gran Recapte principalment es recollia només producte sec, amb aquesta app les entitats podran adquirir producte fresc als establiments col·laboradors més pròxims”, apuntava.
La pandèmia ha causat estralls
Entre el gener i el setembre d’aquest any el Banc dels Aliments de Barcelona ha repartit 200.189 quilos d’aliments a cinc entitats col·laboradores del Garraf que atenen 3.653 persones mensualment, mentre que a l’Alt Penedès ha repartit 118.568 quilos d’aliments a quatre entitats de la comarca que atenen 2.181 persones. El Banc d’Aliments de Reus, per la seva banda, va repartir en el mateix període 115.00 quilos d’aliments al Baix Penedès per atendre les demandes alimentàries de 3.706 persones.
La Covid-19 ha derivat en una emergència social i ha fet que moltes persones tinguin dificultat per cobrir les necessitats bàsiques. Els Bancs d’Aliments catalans atenen avui dia a 267.000 peresones, un 30% més que abans de l’inici de la pandèmia. Manel Medialdea, president de l’associació Ressò de Vilafranca, explicava que tot i que a poc a poc el nombre d’usuaris del Banc d’Aliments de Vilafranca va retrocedint i són ja un 20% menys que els que hi havia durant el punt àlgid de la pandèmia, la xifra continua estant per sobre dels que hi havia al 2018: “Tot i que la situació ha millorat, la pandèmia ha fet que s’incorporin uns usuaris que en diem crònics, ja que, per edat els és molt difícil trobar feina i no poden satisfer les necessitats bàsiques”.
L’any 2020, malgrat fer-se únicament la recollida virtual de donacions, el Gran Recapte va batre rècords aconseguint 7.851.707 euros en donacions que es van convertir en 5.033.145 quilos d’aliments (un 12% més que l’any anterior). Segons Víctor Pedragosa, coordinador comarcal dels delegats del Banc d’Aliments de Barcelona, aquest 2021 esperen superar aquesta xifra.