L’empresa municipal CEMSSA de Calafell ja és la més gran del municipi, gràcies a un pronunciat creixement que ha experimentat durant els últims vuit anys. Des que el PSC de Ramon Ferré va aconseguir l’alcaldia de Calafell el 2015, l’aposta per l’empresa pública ha estat notòria. Tot i que es va crear el 2008, durant els primers anys va mantenir un perfil baix, gestionant serveis com els dels tendals o les gandules de la platja, amb un pressupost anual de 400.000 euros i tot just 4 treballadors fixos.

El canvi en els dos últims mandats ha estat total. CEMSSA ha passat a aglutinar diversos serveis importants que estaven externalitzats, com la recollida de residus o la neteja viària. També gestiona les escoles bressol, la neteja d’edificis municipals, les platges, la zona blava, la jardineria, el servei de l’aigua i el clavegueram, o els centres de recollida de gossos i gats. El pressupost anual s’ha disparat fins als 17 milions d’euros, i els treballadors fixos ja són 300, que augmenten exponencialment els mesos d’estiu.

“Des del primer moment vaig apostar per ella i el salt ha estat espectacular”, remarcava el mateix Ramon Ferré al ple d’aquest mes de novembre, en el qual s’ha aprovat una gran ampliació del capital social de la societat, amb la voluntat de donar-li “més capacitat d’inversió i d’actuació”. Des de la seva creació, CEMSSA tenia un capital social de 61.000 euros, que ara s’ampliarà amb 2,2 milions d’euros més.

Donar més múscul a l’empresa o tapar pèrdues? 

Segons Ferré, aquesta ampliació està relacionada precisament amb el gran creixement de CEMSSA. “Servirà per donar múscul a l’empresa, tant per si cal demanar crèdits al banc, com per respondre a les contractacions que es facin en el cas que hi hagués problemes”, va explicar l’alcalde al ple. De fet, Ferré va haver de sortir al pas a les insinuacions de l’oposició que aquesta ampliació de capital es podria fer per tapar un suposat dèficit de l’empresa municipal.

Així ho va assegurar Òscar Albaiceta, portaveu d’ERC, quan va apuntar que els comptes mostraven “pèrdues de dos milions”. També Francisco José Chanza, de la UAM, va mostrar els seus temors pel gran creixement de CEMSSA, fent-se càrrec de “molts serveis que sovint són deficitaris”.

Però Ferré va respondre que l’empresa municipal “no té cap dèficit”, sinó que tancarà l’any “amb algun benefici que es reinvertirà en millores a la mateixa empresa“. Des del govern local defensen que aquest creixement de CEMSSA permet que tingui partides per fer inversions, com la que es durà a terme per remodelar Segur Platja. De cara al 2025, quan s’incloguin ja els comptes de la recollida de residus, el pressupost passarà a ser de 23 milions d’euros, el que farà que l’empresa “funcioni de manera autònoma” de l’Ajuntament.

 

 

FER UN COMENTARI