Amb la premissa que les memòries han de ser recollides i transmeses, la sala d’actes de la UPC de Vilanova, plena de gom a gom, ha acollit la presentació del llibre “Posar fil a l’agulla”, el primer de la nova col·lecció Dones amb memòria.
El grup Dones amb memòria, que treballa per recuperar la memòria col·lectiva de Vilanova, ha donat forma a aquest volum a partir de les veus de moltes dones que expliquen un episodi que, “per quotidià, no se n’ha parlat el que es mereixia”. La coordinadora del grup, Judith Barbacil, ha apuntat que “després de tants anys de trajectòria -vint-, volem rescatar temes més singulars i fer-los visibles”. En aquest sentit, el llibre explica, a través del testimoni de diverses dones, com era la feina de cosir i la importància de saber-ne, en un context on les que s’hi dedicaven ho feien gairebé per obligació.
Una d’aquestes dones és la Pepa Gascón, que cosia faldilles, bruses, i “coses senzilles” amb la seva mare, per després intercanviar-les per aliments que els proveïen pagesos i pescadors de la ciutat. “Era una època de pobresa que generava molta solidaritat, sobretot entre les dones, el pal de paller de la casa”, recorda Gascón.
La Paquita Campamà, una altra de les veus del llibre, va ser una de les poques dones sastresses que hi va haver a Vilanova a la dècada dels seixanta. “El meu fill petit va estrenar el seu primer pantaló quan va fer la comunió; sempre li havia fet dels baixos del meu marit”, deia rient.
Fer memòria des de casa
Durant la presentació, l’autora del llibre, Judith Barbacil, ha fet una crida a la ciutadania per identificar més vilanovines que s’havien dedicat a la costura. I és que aquesta nova col·lecció va acompanyada d’una pàgina web on els veïns i veïnes poden completar el llistat de les modistes que ha hagut a la ciutat.