El nou director general de l’INCAVI, Joan Gené, ha expressat el seu compromís per desplegar durant l’actual legislatura la llei de la vitivinicultura que es va aprovar el 2020 al Parlament. Gairebé cinc anys després d’aquell acord, Gené ha lamentat, en una entrevista concedida a l’ACN, que ERC deixés la llei “al congelador” durant els seus anys de govern, i ha avançat que aquest 2025 es reunirà amb els agents del sector per definir el decret que ha de servir per aplicar la llei.
Així, la intenció de Gené és “trobar els punts de coincidència” amb les DO, els productors, els sindicats agraris, les cooperatives i els cellers per definir la manera com es pot aplicar la llei. La nova normativa ha de servir per “endreçar” el sector, alhora que situa l’INCAVI com l’autoritat competent en tots els controls de qualitat. Gené vol que la llei “simplifiqui i clarifiqui” els processos administratius que han de seguir tant els pagesos com els elaboradors, sempre “garantint la qualitat de tot allò que s’elabora des d’una Denominació d’Origen, on no tot s’hi val”, ha afegit.
Un dels objectius clars de la nova llei, doncs, és reduir l’excessiva burocràcia que pateix el sector per poder destinar el raïm a un vi de qualitat, de manera que se sintetitzin aquests processos. Precisament aquesta setmana, la diputada de Junts Montse Ortiz ha presentat una pregunta escrita al Govern per conèixer l’estat d’aquesta llei. Ortiz considera “inadmissible” que la llei “encara s’estigui aplicant amb un decret de desplegament obsolet, redactat el 2004″ i ha manifestat que aquesta demora “perjudica greument un sector estratègic per al país”.
DO d’elaboradors escumosos catalans
A l’entrevista amb l’ACN, Joan Gené també ha fet referència a la viabilitat que tindria la creació d’una nova DO que aglutinés els elaboradors d’escumosos catalans, afirmant que “tindria sentit dins el pla teòric” i estenent la mà per remar en aquesta direcció “si els agents ho demanen”. Amb tot, ha afegit que, ara per ara, veu lluny l’entesa.