El nou jaciment ibèric confirma que Jean Leon ja era territori vinícola fa 2.200 anys

0
825

Aquest dimarts s’han presentat els resultats de la primera campanya d’excavacions arqueològiques que s’ha fet a la vinya La Teresina, de la finca Jean Leon, després que el passat 27 de març Alfons Gumà en fes la descoberta fortuïtament. En una àrea de 840 m2 s’hi han trobat 14 sitges d’època ibèrica (segles II-I aC), dins de les quals s’hi han  localitzat nombroses restes que evidencien que fa més de 2.000 anys que hi ha vinya i que es fa vi a la finca de Torrelavit.

El volum de sitges descobert permet suposar que era una zona d’emmagatzematge a l’engròs, per al comerç posterior, ja que depassa en molt les necessitats de consum local que hi pogués haver, segons ha explicat l’arqueòleg de la cooperativa Arqueovitis, Dani López.

La tercera més llarga

El més important que s’hi ha trobat a dins és un vol amb uns inscripció que es va fer abans de la cocció de peça (fet inusual), amb 41 signes llegibles (de la cinquantena que tenia), escrita en escriptura ibèrica nord-oariental. Joan Ferrer, expert en llengua ibèrica, explica que “el que crida l’atenció és que és la tercera inscripció sobre ceràmica més llarga de les que tenim notícia”. Habitualment, les inscripcions són més breus, amb el nom del propietari, però aquesta “seria el resultat d’algun tipus de culte o invocació ritual” d’alguna divinitat, ha dit Ferrer. El significat de les paraules ibèriques encara no s’ha pogut desxifrar.

Si aquesta és la joia de la corona, l’acompanyen nombroses troballes que tenen un alt interès arqueològic, i que es podran exposar al mateix celler Jean Leon o al Vinseum. Destaquen, per exemple, un càlat de petites dimensions que s’ha reconstruït sencer; la tapadora sencera d’una sitja; una gerreta de ceràmica; restes d’àmfores; una mandíbula de vaca; dos bous esquarterats; mandíbules de rosegadors; un crater per barrejar vi i aigua; petxines; llavors carbonitzades de cereals (ordi, blat) i dues de raïm; fragments d’una javelina; una destral i un pes per filar.

La directora de Jean Leon Mireia Torres ha dit que “volem posar en valor aquestes restes arqueològiques” ja que poden esdevenir “un element diferencial que doni valor afegit a l’enoturisme al Penedès”. Per la seva part, l’Ajuntament de Torrelavit ha iniciat tràmits per protegir el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i segons l’alcalde Manuel Raventós, aquesta “pot ser la primera troballa d’una gran recerca que podem anar fent els pròxims anys” cap al puig del Cúgul, que és al costat, on se sap que també hi ha algun jaciment, que podria estar relacionat amb el de Jean Leon.

El celler Jean Leon ha manifestat la intenció de continuar-hi fent campanyes d’excavació a partir de l’any que ve, ja que el jaciment podria ocupar fins a 2.400 m2.

FER UN COMENTARI