El pavelló annex a La Gamba de Vilafranca, un poliesportiu “del segle XXI”

0
2765

Les obres de construcció del pavelló annex al pavelló de la Gamba estan a punt d’acabar i ja es pot visualitzat un equipament poliesportiu que, sense tenir cap luxe, dona una perspectiva nova tant a l’esport professional com a l’amateur a Vilafranca. El poliesportiu, que comunica amb el pavelló de La Gamba tant des de l’accés a la graderia com des del vestidors, i que comparteix accés extern (el que hi ha al pavelló de La Gamba), és, en paraules de l’alcalde Pere Regull, “un equipament del segle XXI, sense pijotades, però amb totes les possibilitats que té, amb tota l’eficiència energètica… es nota molt que els temps estan avançant; l’anterior pavelló té vint anys i es nota molt la diferència”.

Cap a la tardor

Les obres del pavelló annex van començar a mitjan any passat i durant la crisi de la covid-19 tan sols han estat un mes aturades. En aquest moment li resten els acabats, fer repassos, posar en marxa i comprovar les instal·lacions elèctriques, d’aire condicionat, etc., i equipar-lo. Si no hi ha endarreriments de subministraments, es calcula que quan comenci la temporada ja es podrà utilitzar com a pavelló, si bé abans, al juliol, ja es podria fer servir per altres usos no esportius, segons ha dit l’arquitecte Daniel Gutiérrez.

Es tracta d’un pavelló de dimensions més que considerables. Té 3.348 m2, dels quals 1.620 són de pista, que fa 63×39 metres i una alçada de nou metres. Un pavelló que, com explica el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, servirà per a competicions oficials i també per a entrenaments. El seu cost ha estat de 3,2 milions d’euros i la major inversió ha estat en sanejar argiles i fonaments, impermeabilitzar i redirigir les aigües pluvials per tal que la pista no s’aixequi.

La pista tindrà les cistelles de bàsquet penjades del sostre i lones de separació, de manera que podrà haver-hi una pista central, però també simultàniament tres de competició (bàsquet, vòlei), sis de gimnàstica o fins i tot es podrien fer nou particions per a entrenaments.

El terra és de parquet i hi ha una graderia elevada amb capacitat per a 300 persones en quatre fileres de cadires. Per arribar a la graderia, cal fer-ho des de l’escala d’accés a la graderia del pavelló de la Gamba, des d’on hi haurà un distribuïdor per anar a un o altre poliesportiu. A sota, hi haurà quatre vestidors espaiosos que seran compartits, més tres d’àrbitres, dos de discapacitats i infermeria.

Quant a l’estructura de l’edifici, l’arquitecte l’ha qualificat de “molt austera”. Tanmateix, tot hi està molt ben rumiat: és un edifici de consum energètic molt baix, amb ventilació natural creuada nord-sud obrint setze portes enreixades que hi ha a peu de pista, per evitar haver de climatitzar; la il·luminació és zenital, pel sostre, amb 28 claraboies i sense finestres laterals que puguin fer reflexos; els llums són led, regulables per zones de la pista; tot el voltant de la pista i el sostre està fet amb un parament acústic que absorbeix el so; i l’estructura del sostre està per fora del pavelló, de manera que treu alçada –i consum energètic quan en calgui– dins del pavelló. També hi ha més portes d’evacuació de les necessàries per llei, per si es volgués fer servir el poliesportiu per a algun acte no esportiu (hi cabrien unes 3.000 persones en pista).

FER UN COMENTARI