L’ecocaramel costa entre 4,50 i 4,80 euros el quilo, un 90% més que l’any 2020

El preu dels caramels de les Comparses del carnaval de Vilanova continua pujant i novament farà rascar la butxaca dels comparsers, que veuen com el quilo de caramels s’enfila fins a gairebé els cinc euros. Ara només hi ha una empresa que en fabrica i no té la capacitat de produir-ne més de 30 tones, la qual cosa fa que el preu dels dolços oscil·li entre 4,50 i 4,80 euros el quilo.

Una normativa municipal aprovada fa tres anys estableix que els participants de les Comparses només poden fer servir l’ecocaramel, un dolç embolcallat amb papers i plàstics biodegradables. L’any 2019 es va fer una prova pilot amb l’ecocaramel i el 2020 va passar a ser el dolç obligatori, amb un preu de poc més de 2,5 euros/quilo.

El president de la Federació d’Associació del Carnaval (FAC), Dídac Santos, és conscient que el preu de l’ecocaramel “no ajuda”, però reconeix que, per les seves característiques, el seu cost de producció i d’adquisició per part dels supermercats que s’han unit en la campanya és difícil tenir un preu millor. Actualment, una vintena d’establiments de Vilanova venen l’ecocaramel. Es tracta dels supermercats Bon Preu, Esclat, Condis, Alcampo, Caprabo, Gros Mercat i JR. En aquest últim, però, ja s’han esgotat.

Car, però necessari

Cada any, per les Comparses, es llancen unes cent tones de caramels, que generen prop de 6.000 quilos de plàstic. Aquests embolcalls van a parar al clavegueram i, en moltes ocasions, al mar. Segons l’Ajuntament, el plàstic biodegradable triga entre 1 i 2 mesos a descompondre’s al mar, mentre que un embolcall normal trigaria uns tres-cents anys.

Sembla, però, que aquest argument no acaba de convèncer alguns vilanovins i vilanovines, que consideren el preu de l’ecocaramel un “abús”. “És una llàstima que siguin tan cars, perquè la majoria de comparsers miraran abans la seva butxaca que la salut del planeta”, argumenta Celia Pelegrí. En aquest sentit, molts dels participants es plantegen comprar caramels estàndards i, així, estalviar-se uns diners. Altres, en canvi, prefereixen ser sostenibles i comprar l’ecocaramel, però fer-ho en menor quantitat que altres anys. “Aquest preu em fa pensar que no totes les butxaques estan preparades per ajudar el planeta”, reflexiona Marta González, que demana una alternativa que no sigui contaminant, però també més econòmica. La Júlia Balagué, en canvi, ho té molt clar: “El preu fa mal, però no en compraré uns altres perquè, si els fan biodegradables, és per alguna raó”.

Tot i la crítica al preu, la FAC creu que l’ecocaramel és totalment necessari: “És un acte de responsabilitat de totes les persones que participen a la Comparsa”. Vilanova, de fet, estableix en l’ordenança municipal de civisme que, a les Comparses i altres actes populars on es llencin caramels, “només es permet el llançament de caramels amb un embolcall biodegradable”.

Plaça de colors

Preu a banda, l’ecocaramel recupera enguany l’embolcall i la forma tradicionals amb els dos llaços, després que l’any passat fossin de color blanc. D’aquesta manera, Vilanova tornarà a tenir el tradicional estol multicolor arreu de la ciutat, especialment a la plaça de la Vila, després de les guerres finals. La imatge és, sens dubte, un símbol del carnaval vilanoví.

FER UN COMENTARI