El projecte Coop-era recupera la mongeta del 29, una varietat autòctona

0
232

El projecte Coop-era, impulsat per la cooperativa d’iniciativa social Actua, ha aconseguit recuperar una varietat autòctona de lleguminosa del Penedès: la Mongeta del 29. Se la coneix així perquè tradicionalment es plantava el 29 de març per aprofitar les pluges de primavera i es collia abans que arribessin els dies més calorosos de l’estiu.

Planter recuperat
Coop-era és un projecte social i cooperatiu nascut fa tres anys i que té per objectiu contribuir al relleu agrari del Penedès a partir de la formació i ocupació de persones amb alt risc d’exclusió.

El projecte ha pogut recuperar aquesta varietat de mongeta gràcies a les llavors cedides per la masia Cal Cabreta, de Torrelles de Foix, que pertany a la família de Roger Balagué Llop, un dels integrants de Coop-era. La primera collita s’ha posat ja a la venda i s’està donant a conèixer a diferents restauradors de la zona.

Speed Tasting
Justament, la Mongeta del 29 va ser un dels productes que va donar a conèixer Coop-era a la primera jornada Speed Tasting Agroalimentari del Penedès, organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, així com Penedès Turisme i Gastroteca.cat.

La jornada va tenir lloc dilluns al Castell de Penyafort de Santa Margarida i els Monjos i va servir perquè diferents petits elaboradors i productors agroalimentaris del territori poguessin donar a conèixer els seus productes a les empreses que formen part de la Ruta del Vi (allotjaments, cellers, restaurants…).

En l’Speed Tasting Agroalimentari Coop-era hi va participar amb els diferents productes que comercialitza: les mongetes del 29, la melmelada i la crema de calçots. En el cas de les Mongetes del 29, el restaurant El Convent de Vilafranca va cuinar-les amb format tapa, acompanyades d’altres productes frescos de temporada, com la carbassa cacauet, l’albergínia i la magrana, acompanyats d’una salsa de curri suau i coriandre. Així tots els assistents les van poder tastar i des del projecte esperen que més d’un restaurador s’animi a comprar-les i servir-les i la ciutadania se les faci seves.

Quant a la melmelada i la crema de calçots, són dos productes que comercialitza també el projecte, el procés d’elaboració dels quals es fa en un obrador social de la fundació Espigoladors a partir dels excedents de temporada.

FER UN COMENTARI