La recollida selectiva al Vendrell va caure per sota del 30% el passat 2023, segons dades que ha publicat l’Agència Catalana de Residus (ACR). Concretament, el percentatge de residus que es van reciclar l’any passat a la capital del Baix Penedès va ser del 29,99%, la xifra més baixa des de l’any 2017 (28%).

Les dades confirmen el retrocés de la ciutat en aquest apartat els últims anys. Després que el 2019 s’assolís el percentatge més alt de reciclatge, un 35,6%, les dades no han parat de baixar l’últim lustre, en contraposició amb el que ha passat a la resta de la comarca i a Catalunya.

Tot i que el municipi va impulsar la recollida porta a porta el 2021 a tres nuclis (el Nou Vendrell, Sant Vicenç de Calders i Torreblanca), l’augment del reciclatge en aquestes zones no ha compensat la caiguda en la resta de barris i nuclis. El servei de recollida de residus el presta EcoBP, a través del Consell Comarcal, però el contracte va vèncer el 2021 i ha funcionat amb pròrrogues els últims tres anys, amb un empitjorament notable del servei.

El passat abril, el Consell va aprovar la licitació del nou contracte mancomunat, que ha de permetre que el Vendrell desplegui models més eficients com el porta a porta o els contenidors intel·ligents. Des de l’Ajuntament confien que a partir d’aquell moment les dades millorin i es pugui assolir l’objectiu marcat per la Unió Europea d’arribar al 60% el 2030.

A la cua a la comarca

El Vendrell és ara mateix el municipi que presenta pitjors dades al Baix Penedès, per sota del Montmell (33%) i la Bisbal (35%). Un dels municipis que sempre estava a la cua, Santa Oliva, ha fet una pujada important l’últim any gràcies a la implantació del porta a porta, i ha passat del 27% del 2021, al 61% de l’any passat.

Les millors dades en aquest sentit les presenten Llorenç (77%), Sant Jaume dels Domenys (72%), tots dos amb porta a porta, i Bellvei (71%), que el 2019 va apostar pels contenidors intel·ligents. Calafell va registrar l’any passat un percentatge de recollida selectiva del 42%, mentre que Cunit es va situar en el 39%. A la comarca, el reciclatge continua pujant i ha arribat al 39,16%, però segueix força per sota de la mitjana catalana (46,7%).

FER UN COMENTARI