El Síndic de Greuges de Catalunya demana a l’Ajuntament de Vilafranca que modifiqui el procediment per atorgar el padró

0
1066
Aquest dimecres el Sindicat ha exposat la resposta del Síndic a la plaça Pau Casals de Vilafranca. // LA FURA

Aquest dimecres el Sindicat de Llogaters i Llogateres del Penedès ha fet pública la resposta que el Síndic de Greuges de Catalunya ha fet en relació a una queixa formal del sindicat, on denunciaven les “negligències i males praxis amb biaixos racistes i xenòfobs” de l’Ajuntament de Vilafranca a l’hora de negar el padró municipal a desenes de famílies sol·licitants.

El sindicat porta mesos exposant aquesta problemàtica: la negació del padró suposa que moltes famílies perdin el dret a un metge de capçalera, a l’atur i altres prestacions i ajuts, a l’accés al rebost solidari o a l’escolarització, entre altres. Segons els membres del sindicat, l’Ajuntament de Vilafranca argumenta la negació al padró de desenes de famílies amb “el mal anomenat efecte crida i la suposada lluita contra l’ocupació”, cosa que “és un frau de llei i una desviació de poder i limita els drets civils de les persones”. Des del sindicat apunten que la negació sistemàtica de l’empadronament “atempta contra els drets bàsics d’un col·lectiu que, donada la seva situació altament vulnerable, veu ofegada fins a límits insostenibles la seva qualitat de vida, i també criminalitza les persones més pobres de la ciutat”.

El Sindicat de Llogateres del Penedès porta mesos denunciant la “mala praxis” de l’Ajuntament de Vilafranca. // LA FURA

En aquesta línia, i després d’haver rebut ajut i assessorament per part del Síndic de Greuges de Vilafranca, el sindicat va presentar una denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya. Amb aquesta denúncia, el sindicat pretenia forçar l’Ajuntament a complir la legislació vigent, crear un protocol d’empadronament i comprovar la residència dels sol·licitants de padró.

Revisar el procediment i verificar les residències

El passat 29 de gener el Síndic de Greuges va emetre la seva resposta a la queixa, en la qual clarifica que l’ens no pot denegar la inscripció a la sol·licitud de padró perquè aquesta depèn “de la residència efectiva en el domicili de l’alta”. Així, el Síndic ha traslladat dues recomanacions a l’Ajuntament de Vilafranca: en primer lloc, demana que verifiqui la residència de les persones sol·licitants; i en segon lloc demana que hi hagi una ampliació de la informació relativa al tràmit d’alta pel padró, per comunicar als ciutadans que, en cas de no comptar amb documentació acreditativa de l’habitatge que ocupen, també poden instar la sol·licitud d’alta en el padró facilitant dades de contacte i del domicili de residència en qüestió.

El Sindicat de Llogateres recordava que si en alguns casos no s’ha presentat documentació acreditativa o no s’ha assistit a les cites de comprovació de residència ha estat perquè, amb la pandèmia, les cites es duien a terme a través de vídeo-conferències i no eren accessibles per les famílies sense mitjans tecnològics o connexió a internet. A més, alguns dels sol·licitants es troben en situació d’ocupació i no disposen de títols de propietat o lloguer.

Finalment, el Sindicat de Llogateres ha apuntat que es reuneixen cada dimecres a les 17.30 al Casal Popular La Gueralda de Vilafranca (carrer Sant Raimon de Penyafort, 7), i que actualment estan treballant amb queixes provinents d’altres municipis de la vegueria on també s’estan utilitzant els mateixos arguments que a Vilafranca per negar l’empadronament.

FER UN COMENTARI