El Sindicat de Llogateres denuncia la inacció de l’Ajuntament davant de l’exclusió racial

0
845
Desenes de persones s'han concentrat a la plaça de la vila com a mostra de suport. // LA FURA

El Sindicat de Llogateres del Penedès ha denunciat aquest matí la inacció de l’Ajuntament de Vilafranca davant el desamparament de dues dones d’origen estranger que s’han trobat al carrer i no reben suport des de Serveis Socials.

Txus Magallón, membre del sindicat, explicava els fets, que han tingut lloc aquesta setmana: “les dues dones es trobaven en situació d’explotació laboral des de fa uns mesos. Treballaven en un local a canvi de menjar i sostre, però degut a una inspecció de treball i la seva situació no regulada per part del propietari, s’han vist forçades a abandonar l’establiment i no tenien on anar”. De fet, el propietari les va deixar al carrer “i va retenir la seva documentació i telèfons mòbils”. Des dels serveis socials de l’Ajuntament se’ls va oferir una pensió als Monjos, només durant un període de cinc dies. Passat aquest temps, l’oferiment de l’ens era el pagament del transport a Barcelona perquè, un cop allà, les dones busquessin algun espai on poder-se allotjar.

Racisme institucional

Des del sindicat acusen l’Ajuntament de racisme pel fet que no s’hagi fet càrrec de les dues dones perquè no estan empadronades al municipi, i lamenten que la solució fos temporal i a un altre poble. Segons Josep Barberà, també membre del sindicat, aquesta situació demostra “l’exclusió racial en l’accés a l’habitatge a la vila, que distingeix entre persones provinents de països de l’est d’Europa o el nord d’Àfrica, que passen a ser migrants de segona, i la resta de població”.

La situació de les dues dones s’agreuja pel fet que una d’elles està duent a terme tramitacions per haver patit violència masclista, però l’Ajuntament tampoc n’ha assumit la protecció. Magallón afirma que aquest context “genera una llavor d’una problemàtica social greu, que a llarg termini afectarà la convivència de tota la ciutadania”.

Per Barberà, la inacció de l’Ajuntament és “una mostra d’exclusió de l’habitatge cap a les persones migrades, que troben totes les portes tancades i reforça la manca de voluntat poítica de destinar recursos a l’habitatge social”. El sindicat recorda que els ajuts al lloguer que proporciona l’Ajuntament en la seva partida pressupostària s’han mantingut en els 20.000 euros els darrers anys, sense adaptar-se a la pujada del preu del lloguer.

Actualment el sindicat s’està fent càrrec de les dues dones, i els seus membres afirmen que “ara són a Vilafranca i nosaltres volem que l’Ajuntament hi trobi una solució i es quedin aquí”.

El sindicat també està preparant una campanya conjunta amb Unitat Contra el Feixisme i el Racisme per tal de visibilitzar les traves que es troba la població d’origen estranger a l’hora de comprar o llogar un habitatge; i demanen als propietaris que no vegin els habitatges de lloguer com un simple negoci, sinó que recordin que el lloguer també té un valor social i que “les famílies ho lloguen per viure-hi, no per ser esclafades”.

FER UN COMENTARI