El somriure de la salut

0
158

La salut dental és i ha estat sempre una preocupació que ha acompanyat la humanitat; de fet, el primer odontòleg es remunta a l’any 300 aC i tenia cura de la salut dental dels faraons egipcis. Hesy-Ra va ser pioner en la invenció i l’ús dels productes per a la higiene dental, a més de l’aplicació de tècniques d’odontologia: implants dentals, incrustar pedres precioses a les dents o fer ús d’un trepant per perforar les dents en el cas d’infecció per poder-la drenar. Uns inicis que encara estaven molt lluny de ser una professió especialitzada com una comprensió detallada de l’anatomia.

Una preocupació tan ancestral que fins i tot els grans autors com Cervantes o Shakespeare la van abordar a les seves obres. “Boca sense queixals, molí sense mola”, mencionava Don Quixot, fent referència a la importància d’unes dents sanes i fortes. A més, en un dels capítols, l’il·lustre novel·lista descriu Sancho Panza “esbandint-se la boca”, com a signe d’higiene i neteja després d’un dels àpats. Per la seva banda, l’escriptor britànic escrivia: “és més senzill obtenir el que es desitja amb un somriure que amb la punta de l’espasa”, adduint a la màgia d’un somriure més enllà d’unes dents sanes.

1. La prevenció, la gran aliada

Foto: Adobe Stock.

Una revisió dental regular és important, ja que ajuda a mantenir les dents i les genives sanes. L’ideal, per norma general, és fer una visita dental almenys una vegada a l’any o fins i tot cada sis mesos. Tot i així, es recomana seguir el criteri d’un professional segons la patologia de cadascú. Les visites regulars al dentista consisteixen principalment en una revisió o examen en què l’odontòleg fa un reconeixement revisant que no hi hagi càries, placa o carrall en alguna dent. En algunes ocasions cal fer un examen radiològic que permet veure el que passa a la part interna de les dents per trobar i diagnosticar problemes que poden ser irreversibles a simple vista. D’altra banda, s’acostuma a fer una neteja dental, que consisteix a retirar el carrall acumulat entre les dents, i a polir-les eliminant-ne les taques superficials.

Els problemes orals es poden generar i progressar de forma extremadament ràpida, moltes vegades sense que se’n percebi cap simptomatologia, per això visitar al dentista regularment i seguir bones pràctiques diàries d’higiene bucal a casa ajuden a mantenir les dents i les genives sanes.

2. A la cerca del blanc

Foto: Adobe Stock.

L’ús massiu de xarxes socials com TikTok o Instagram està creant conductes a la població que impacten en multitud de sectors, entre ells el dental. La cerca del somriure perfecte és una de les conseqüències d’aquest fenomen que ja es deixa notar en les clíniques dentals. D’aquesta manera, tractaments com els dissenys de somriure i els emblanquiments es veuen reforçats per la cerca de la imatge perfecta que es promou en aquestes plataformes.

Però quan es parla de tractaments odontològics, la part estètica no es pot dissociar de la mèdica. Es requereix un bon diagnòstic inicial de cada boca i el seguiment d’un professional qualificat amb coneixements sobre les malalties periodontals, entre altres aspectes. En aquest sentit, les clíniques estan començant a rebre pacients amb problemes greus a la boca per haver-se aplicat tractaments a casa sense la supervisió d’un professional. Aquesta és una tendència promoguda per algunes marques que aprofiten per a llançar campanyes de publicitat, amb la complicitat en molts casos d’influencers, en les quals es venen tractaments a un preu més reduït que en una clínica dental.

El color de la dentadura és una de les qüestions que genera més insatisfacció quan es parla d’estètica. Són diversos els factors que influeixen en la coloració dental, alguns d’ells inevitables, com l’edat. Els tons groc, marró o gris són habituals en boques sanes, tot i que un estudi de la Universitat Complutense de Madrid assegura que, a partir dels trenta anys, el color de les dents tendeix a ser menys lluminós, amb menys tint i mostrar colors vermellosos i groguencs. L’obsessió pel blanc ha afavorit la proliferació a les xarxes socials de productes miracle amb què blanquejar les dents a casa, sense necessitat d’acudir a una clínica dental i sense supervisió mèdica, un perill que pot implicar conseqüències com l’abrasió de l’esmalt, cremades a les genives i aparició d’hipersensibilitat dental.

3. La primera visita a l’odontopediatre

Foto: Adobe Stock.

Les festes nadalenques són el moment de l’any en què és més complicat mantenir una conducta alimentària que tingui cura de la salut bucodental. No és estrany relaxar-se una mica més del que és desitjable pel que fa als hàbits d’higiene dental, sobretot entre els més petits. Per això, després del període de vacances, és molt recomanable concertar una cita amb el dentista i comprovar que tot està en ordre.

Per gaudir d’una bona salut bucodental és molt important adquirir uns hàbits d’higiene correctes des de la infància, fins i tot abans que apareguin les primeres dents de llet. Les genives dels nadons són molt delicades i, tenint en compte la facilitat amb què es posen qualsevol cosa a la boca, hem de parar atenció a la higiene oral per evitar possibles infeccions. Un cop inicia la dentició, és el moment de començar amb el raspallat, utilitzant un raspall i una pasta dentifrícia adequats. S’ha de tenir en compte que les càries són el principal problema de salut dental en edat infantil, de manera que és bàsic treballar la prevenció, i en aquest àmbit qui més ens pot ajudar és un professional. Així, és recomanable fer la primera visita a l’odontopediatre amb l’erupció de les primeres dents.

En aquesta línia, una de les preocupacions principals dels pares és la por que pot generar als infants el fet d’anar al dentista. Actualment, les tècniques odontològiques permeten fer tractaments amb molèsties mínimes encara que l’actuació del dentista no és sempre agradable. Per aquest motiu, els professionals demanen que s’actuï amb prudència i sense mentides, no es pot condicionar la por amb relats d’experiències pròpies desagradables ni fer servir la visita al dentista com una amenaça. A més, és convenient visitar odontòlegs infantils, ja que tenen més experiència en el tracte amb els nens i més recursos per disminuir la por i obtenir la seva col·laboració.

4. Una higiene bucal de 10

Foto: Adobe Stock.

Existeixen una sèrie d’hàbits que cal considerar per tenir un somriure sa, bonic i durador. A continuació desgranem deu bons hàbits per lluir un somriure radiant durant molt de temps:

  1. Comprendre les necessitats de salut oral d’un mateix. És important parlar amb el professional sobre les condicions mèdiques i de salut oral particulars, i també sobre la ingesta de medicaments, ja que aquestes particularitats poden afectar la salut oral i potser cal canviar algun hàbit relacionat amb la boca i les dents.

2. Desenvolupar i mantenir una rutina diària d’higiene oral.

3. Fer servir fluor.

4. Raspallar-se les dents i fer servir fil dental o raspalls interproximals.

5. Seguir una dieta equilibrada per tenir unes dents i unes genives saludables.

6. Evitar els aliments ensucrats. Quan els bacteris de la boca descomponen els sucres simples, produeixen àcids que poden erosionar l’esmalt dental, fet que obre la porta a l’aparició de càries.

7. Si s’és fumador, cal deixar el tabac, ja que augmenta el risc de patir una malaltia a les genives, provoca mal alè i fa que les dents es descoloreixin, a banda dels problemes de salut general que comporta.

8. Protegir les dents quan es fa esport. Les activitats esportives mantenen el cos en forma, però poden representar una amenaça per a les dents. Si es fa qualsevol esport de risc, es pot demanar al dentista un protector bucal personalitzat.

9. Examinar-se la boca amb regularitat.

10. Visitar el dentista periòdicament. Generalment, es recomana visitar el dentista una vegada a l’any per a revisions i neteges, tot i que, en funció de les condicions particulars de cadascú, pot ser que les visites s’hagin de fer més sovint.

5. La salut dental a la vellesa

Foto: Adobe Stock.

A mesura que les persones envelleixen, alguns processos del seu organisme comencen a veure’s afectats i molts elements del cos presenten signes de desgast i cansament. La boca no n’és l’excepció. Hi ha problemes de salut bucal que o bé estan directament relacionats amb l’edat avançada o bé tenen una incidència major a mesura que s’envelleix. L’odontogeriatria és una especialitat relativament recent en odontologia i té per objectiu ocupar-se de les necessitats dentals i condicions orals associades a l’envelliment.

Malgrat que els hàbits que s’hagin tingut al llarg de la vida siguin determinants per arribar a la vellesa amb bona salut dental, hi ha diversos factors com malalties cròniques, consum prolongat d’alguns medicaments o l’ús de pròtesis dentals que fan que es degeneri la dentadura d’una persona gran.

L’edentulisme (pèrdua d’una, diverses o totes les dents) és un dels problemes habituals que es donen a la vellesa i s’aborda amb l’ús de pròtesis dentals, siguin completes o parcials. També és força habitual que les persones de més de 60 anys presentin problemes a les genives (malalties periodontals). Amb tot, els experts subratllen que les afeccions a les genives no augmenten amb l’edat, sinó que s’atribueixen a una mala higiene dental o factors alimentaris, entre altres.

Un dels altres problemes habituals relacionats amb la salut bucodental i l’edat és l’engroguiment i aprimament de les dents. A causa del desgast, l’erosió, l’abrasió o la descalcificació dental, la part externa de les dents pot començar a canviar de color i de forma. En el cas de les persones fumadores, aquests canvis encara són molt més notoris, el canvi de color i desgast és molt més notori.

Amb l’envelliment es va perdent massa òssia del cos, per la qual cosa també se’n veu afectada la mandíbula i, en conseqüència la cavitat bucal. A més, les persones que han estat molts anys portant implants o utilitzant dentadures postisses són més proclius a tenir afectacions a la mandíbula. Quant a la mucosa bucal, també pateix variacions a conseqüència de l’edat i acostuma a aprimar-se i ressecar-se, per la qual cosa pot aparèixer regressió gingival. Aquests canvis es deuen, principalment, a la disminució de la densitat del col·lagen a l’organisme. Una bona alimentació i la ingesta de les vitamines necessàries poden ajudar a prevenir aquest aprimament de la mucosa.

Hi ha altres tipus d’afeccions que afecten la salut dental en qualsevol edat, però en l’edat avançada poden tenir més incidència a causa de l’ús de tractaments previs. La candidiasi oral, per exemple, és un fong que pot afectar a tota la població, però és molt més comú en persones que porten implants o pròtesis dentals. I el mateix passa amb les càries, se’n poden tenir al llarg de tota la vida, però amb l’edat es perd flux salival, canvia el pH de la boca i això fa que disminueixi la protecció de l’esmalt. D’aquí que els adults grans siguin més propensos a desenvolupar càries. Encara hi ha un altre tipus de càries, les radiculars (arrel) que tenen més incidència entre la població de major edat, ja que, amb l’envelliment les genives pateixen una recessió i les arrels de les dents queden més exposades.

Hi ha condicions i afeccions bucodentals que hem vist que no es poden evitar, altres sí, només cal seguir alguns hàbits. Utilitzar un raspall de dents adequat per poder raspallar bé les dents de l’àrea radicular quan comencen a retreure’s les genives, hidratar-se sempre per evitar sequedat de la mucosa bucal, mantenir sempre netes les pròtesis dentals i revisar-les periòdicament, portar una alimentació sana sense abús de sucres i midó que fan proliferar bacteris a la boca, no fumar… Tot això, juntament amb fer visites regulars al dentista (com a mínim dos cops a l’any) faran que es puguin tenir sota control algunes de les afeccions que hem apuntat.

6. La IA en el món de l’odontologia

Foto: Adobe Stock.

En un context de progrés tecnològic accelerat, la intel·ligència artificial ha emergit com una de les tecnologies amb major potencial per transformar la nostra societat. En conseqüència, són molts els sectors que ja l’estan incorporant en la seva activitat, i l’odontològic n’és un. Tècniques menys invasives, capacitats de diagnòstic millorades i tractaments més eficients són alguns dels avantatges per als pacients. Una fita que ajudarà que moltes persones perdin la por per anar al dentista.

7. Un nou somriure

Foto: Adobe Stock.

Avui dia tenir un somriure bonic i sa és més senzill gràcies als implants dentals. Aquests aporten al problema de la pèrdua de peces dentals una solució funcional, òptima i estètica per poder tornar a lluir el millor somriure i millorar la salut bucodental i qualitat de vida global.

Hi ha moltes persones que per diverses circumstàncies no tenen totes les dents. Fins i tot hi ha persones que no poden mastegar pel fet que no han volgut o no han pogut rehabilitar la seva boca i continuen vivint amb absències dentals. En aquests casos, els implants dentals i les pròtesis fixes sobre implants són l’opció estrella, tant per funcionalitat com per estètica, però no són l’única i, de vegades, tampoc són la millor opció.

Tenint en compte que hi ha opcions per a totes les butxaques i característiques bucodentals, sigui quina sigui l’opció triada, el que mai s’hauria de considerar és l’opció de no fer res. L’absència de dents, d’una manera o altra, compromet seriosament les funcions masticatòria, digestiva, fonètica i, fins i tot, social.

8. Falsos mites dentals

Foto: Adobe Stock.

Al llarg de la nostra vida hem sentit a parlar de molts mites que poden arribar a causar-nos greus problemes a la salut bucodental. Aquí en desmuntem uns quants!

Els queixals del seny s’han d’extreure sempre

L’extracció només es recomana quan aquests queixals generen problemes i infeccions a causa de la seva posició i desenvolupament. També s’acostuma a recomanar quan el maxil·lar no disposa d’espai suficient i d’aquesta manera s’evita que es puguin amuntegar les dents.

Els raspalls de dents durs renten més bé

Tots els raspalls de dents compleixen la mateixa funció, fins i tot els raspalls més durs poden arribar a ocasionar ferides a les genives.

Les neteges bucals fan malbé les dents

Les neteges ajuden a eliminar la placa i el carrall i contribueixen a evitar futures patologies.

El raspall de dents sempre s’ha de mullar amb aigua

Qui no remulla el raspall de dents abans de posar-li la pasta de dents? Doncs aquest, curiosament, és un hàbit que no es recomana, ja que la manera més eficaç d’eliminar les restes de menjar és raspallar les dents en sec.

Les càries sempre fan mal

Les càries poden estar presents en certes parts de la dent, com, per exemple, l’esmalt, o poden ser interdentals, és a dir, que es troben entre dues dents. Quan es troben a l’esmalt és molt difícil sentir dolor.

Bicarbonat per blanquejar les dents

Aquest mètode no és gens recomanable, ja que pot arribar a ocasionar danys a l’esmalt i erosió que deriva en una major sensibilitat dental i predisposició a les càries.

FER UN COMENTARI