Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat la consultoria Activa Prospect en l’Informe de Conjuntura Econòmica del primer semestre d’enguany, per encàrrec de la Federació Empresarial del Gran Penedès (PEGP). Efectivament, i sorprenentment, perquè la comarca sempre apareix a la cua de les comarques amb més aturats, el teixit empresarial del Baix Penedès és un dels que millor ha resistit la desacceleració econòmica derivada de la pandèmia, en retrocedir un 6,1%, davant de pèrdues del 9% a l’Alt Penedès o del 9,5% al conjunt de Catalunya.
En canvi, l’ocupació entre gener i juny va caure un 5,9%, quatre dècimes més que la mitjana de Catalunya, essent el més afectat el treball assalariat (la caiguda d’autònoms va ser “només” del 0,3%) I l’atur en aquest semestre va créixer el 29% (en sintonia amb el context català), en 2.039 persones, fins a arribar a les 9.106 sense feina. La taxa d’atur es troba ara en el 19,9%.
Per sectors, la destrucció d’ocupació ha afectat sobretot el sector serveis (-6%), l’hoteleria (-3,5%) i en menor mesura el comerç (-1%) i les activitats socials, culturals i esportives (-1%), mentre que la indústria ho ha fet un 0,3% i, per contra, la construcció ha creat llocs de treball al Baix Penedès (+0,5%). Si la comparació de dades es fa en clau anual, la sotragada més gran se l’endú l’hoteleria, que perd un cada quatre llocs de treball, per davant de les activitats socials-culturals-esportives (en perd un de cada sis) i el comerç (-5,9%), mentre que l’administració (sanitat, educació, serveis socials) pal·lia els efectes de la covid creixent un 1,5%.
Com a conclusió, David Moreno va apuntar que “la covid ha trencat la dinàmica positiva de l’economia comarca”, amb una recessió que no ha estat tan gran com en altres ocasions gràcies als sectors industrial i de la construcció, i com a dada també negativa, però no tant, el Baix Penedès ja no és la comarca que més llocs de treball perd, sinó que en aquesta ocasió en té deu per darrere.
Ara caldrà veure en els propers informes, si es confirma el tancament de Saint Gobain, quina repercussió té en l’economia comarcal.