El Víctor Balaguer, prova pilot a Catalunya de l’aplicació del mètode RE-org

0
439
Mireia Rosich, directora de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer; María José Gràcia, responsable del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya; Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat; Jordi Medina, regidor de Patrimoni Cultural; i Gäel de Guichen, creador del mètode RE-org.

La biblioteca-museu Víctor Balaguer està reorganitzant el fons museístic dels seus dipòsits, que compten amb més de 10.000 peces. I ho està fent a partir del mètode RE-org,  un sistema promogut per la UNESCO que té com a objectiu planificar i implementar una estratègia de reorganització dels dipòsits a partir dels recursos existents i seguint criteris d’optimització i sostenibilitat. 

Coincidint amb aquesta tasca de reorganització, la setmana passada el Víctor Balaguer va acollir un curs de formació amb professionals de tot el país que volen posar en pràctica aquest mètode, que ja s’ha dut a terme amb èxit a més de 83 museus de 27 països de tot el món. Durant tota la setmana, 23 professionals procedents d’onze museus catalans van aprendre la metodologia i ho van poder fer de la mà del seu creador, Gäel de Guichen, qui va remarcar que “els museus són com un iceberg, un 10% és visible i un 90% no es veu”. Per Guichen, per poder fer visibles i accessibles les peces que estan a les reserves “cal tenir-les endreçades, és una feina oculta, però és molt important”.

A Catalunya, el mètode RE-org es va posar en funcionament a finals del 2019, però no es va poder desenvolupar a causa de la pandèmia. Ara s’ha recuperat el projecte amb aquesta primera prova pilot a Vilanova. “Per nosaltres és una fortuna, hi haurà un abans i un després, és una petita gran revolució”, destacava la directora del Víctor Balaguer, Mireia Rosich, que agraïa a la Generalitat que hagi escollit la Biblioteca-Museu per posar en pràctica aquest mètode.

Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural, explicava la importància de tenir els dipòsits ben organitzats, perquè tenim 116 museus, amb 7,5 milions de peces, i el 95% es troben a les reserves. Per Ibar, els avantatges de la metodologia són “l’optimització, la sostenibilitat i el treball en equip”, i afirmava que el paper de la Generalitat “serà acompanyar tots els museus catalans que s’hi vulguin sumar”.

FER UN COMENTARI