El VilaPensa més ambiciós tractarà sobre la maldat

0
857
L’actriu Fina Rius interpretant el monòleg “Ismene”, durant la presentació del VilaPensa 2021.

La quarta edició del festival de filosofia VilaPensa ja està en dansa. Dimarts es va presentar a l’auditori del Vinseum, seu de la majoria dels actes que es realitzaran, i al mateix temps ja hi van tenir lloc els dos primers actes: la interpretació per part de l’actriu Fina Rius del monòleg “Ismene”, filla del matrimoni incestuós d’Edip i Iocasta, i germana d’Antígona; i la conferència “Les dones, més enllà del mal”, a càrrec de la catedràtica i feminista Mercè Otero.

Honors a Joan Sàbat

El VilaPensa 2021 és una invitació a reflexionar sobre totes les cares de la maldat. Com va explicar el seu director, Jordi Sàbat, la presència del mal serà el leitmotiv que guiarà els 18 actes programats, amb la participació de vint ponents: “Feia quatre anys que donàvem tombs a fer un VilaPensa sobre el mal, i just avui, quan a través d’aquesta roda de premsa semblava que hi havíem trobat el desllorigador, el mal apareix com una dalla traïdora que esberla l’innocent”. En aquest cas, l’innocent era Joan Sàbat, mestre jubilat, que moria prematurament el mateix dimarts. “Aquesta dalla traïdora sempre hi és, però els que quedem hem de continuar, sota una gran olivera, que és allà on el Joan ha volgut descansar”, va concloure Jordi Sàbat, que va afegir que Joan Sàbat serà molt present durant tot el certamen filosòfic.

Altres reflexions que va fer en veu alta Jordi Sàbat al voltant de “El mal dels innocents” són que “la presència del mal és arreu i tothora, infecta tota l’activitat humana, cosa trobar espais d’antídot a la seva barbàrie”, com ho podrien ser l’ètica o les religions, entre altres; i finalment, va sentenciar, “per tal que triomfi el mal, només cal que els bons no facin res”.

Els filòsofs top

Jordi Sàbat va pecar de modèstia quan va qualificar el VilaPensa de “modest festival de filosofia”. I és que té un programa de luxe. L’obrirà el filòsof medionenc Josep Maria Esquirol, a qui va qualificar com “un dels filòsofs més importants que tenim al país”, traduït a molts idiomes i que ha aconseguit situar el seu llibre de filosofia Humà, més humà. Una antropologia de la ferida infinita entre els llibres més venuts de les darreres setmanes. També hi intervindrà el filòsof Markus Gabriel, que és el catedràtic més jove que ha tingut mai Alemanya. O Joan Francesc Mira, “l’intel·lectual més important que tenim als Països Catalans”, que tractarà sobre l’infern de Dant. I la cloenda, sobre Auschwitz, anirà a càrrec de Daniel Askenazi, rabí principal de Barcelona, i Manel Gasch, administrador del monestir de Montserrat.

A banda de les ponències, el festival que organitza el Vinseum i que tindrà lloc del 12 al 19 d’abril, amb el patrocini principal de la Fundació Pinnae, tindrà, altres actes, com la projecció en tres sessions del documental “Shoah”, de 9 hores de durada, en versió original subtitulada; també un debat al voltant de l’holocaust, enguany que se’n compleixen 70 anys; un debat sobre els mals (actuals i a mitjà termini) causats per la covid, amb les sociòlogues Marta Soler-Gallart i Mar Joanpere; un concert de la Camerata Penedès: una lectura dramatitzada; els premis de microrrelats “És la tribu qui educa”; i dues exposicions, una sobre dimonis i exorcismes i una altra de la Fundació Vila Casas sobre art a l’entorn de la maldat.

Presencialment i per Penedès TV

Les ponències i debats es faran a l’auditori del Vinseum, amb aforament al 50% i reserva prèvia al web del Vinseum, i també es podran seguir en directe i en streaming per Penedès TV.

FER UN COMENTARI