El Vinseum presenta el seu projecte de renovació al sector vitivinícola català

0
1357
Xavier Fornos, director del Vinseum, Elsa Ibar, Directora General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, l'alcalde de Vilafranca Pere Regull, Salvador Puig, Director General de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Tarrada, president de Vinseum, i Santi Vives, arquitecte del projecte d'ampliació, dimarts en l’acte de presentació del futur Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

El Vinseum va presentar dimarts el seu nou projecte al sector vitivinícola català amb la intenció de fer partícep a un dels actors claus en la construcció d’un equipament que vol esdevenir un centre de referència en la divulgació de les cultures del vi del país.

Xavier Fornos, director del Vinseum, va definir el nou projecte com un equipament que neix amb vocació nacional i que s’ha de construir sota el lema que “Catalunya és una terra de grans vins”. “Hem d’explicar el passat, el present i el futur d’un país que atresora un ric patrimoni vitivinícola, traçant un discurs transversal i holístic que abraci totes les àrees de coneixement”, va subratllar Fornos, que va assegurar que el projecte s’acompanyarà d’ “una museografia d’última generació al servei d’un relat que combinarà el rigor acadèmic amb el gaudi de l’experiència vivencial”.

“Recuperarem patrimonis clau de la cultura del vi de tot Catalunya i apostarem per un espai híbrid de sensacions a través del qual podrem explicar quin és el mapa actual de tot el sector”, va afegir Fornos, que també va avançar que el nou museu “serà un equipament que no només expliqui sinó que també escolti amb la voluntat de construir un relat complet”.

Joan Tarrada, president del Vinseum, va recalcar que “tenim un fons museístic espectacular” i “amb la implementació de les últimes tecnologies el convertirem en un museu vínic de referència a escala mundial”.

L’acte va comptar també amb les intervencions de la Directora General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, i del Director General de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig. Ibar va felicitar Vinseum per una iniciativa que “obre les portes a què la Catalunya vitivinícola se sumi al projecte cultural per posar en valor els actius del vi, un producte que ens defineix com a poble”. Puig va insistir en la necessitat de crear “un museu amb ànima, que vinculi el vi amb un territori, amb una història, amb una manera de fer”.

L’alcalde Pere Regull, per la seva banda, va destacar el paper clau que ha de tenir el Vinseum en la dinamització del Penedès i en la promoció d’un sector, el del vi, que manté l’ADN del territori.

Més de 2.000 m2 d’exposició permanent
L’acte de presentació del nou projecte coincideix amb l’inici de la segona fase d’ampliació del Vinseum. La setmana passada ja es va enderrocar l’edifici de Cal Pa i Figues, que se substituirà per un de nou que acollirà l’exposició estable definitiva sobre les cultures del vi de Catalunya.

L’equipament resultant tindrà, en el seu conjunt, una superfície de 4.500m2. Més de 2.000m2 estaran dedicats a la nova exposició permanent i 300m2, a les mostres temporals. També hi haurà un espai expositiu reservat a interpretar el Penedès, una sala de cates on gaudir del tast i una zona dedicada a les escoles. De fet, un dels reptes és recuperar el públic escolar, que s’havia perdut quan el museu va haver de tancar portes per afrontar la primera fase d’ampliació.

FER UN COMENTARI