El nou Vinseum obrirà portes, parcialment i si tot va sobre el previst, a meitats de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus (16-21 de maig). A partir d’aquest dia es podran visitar el soterrani, la planta baixa i el primer pis, així com el Palau Reial. Les altres tres plantes -les que acolliran la gran exposició permanent- s’inauguraran el mes d’octubre.

Aquesta inauguració per fases és conseqüència del retard que ha patit el projecte museogràfic després que s’impugnés el primer concurs públic. Segons el director de l’equipament, Xavier Fornos, tant la museografia com l’àudiovisual de l’exposició permanent estaran enllestides ja a l’estiu, però han decidit esperar a inaugurar oficialment a l’octubre per tenir temps de provar l’espai i poder resoldre tot el que vagi sorgint.

A partir de la inauguració del mes de maig l’entrada principal del Vinseum serà pel corraló entre la capella de Sant Pelegrí i el nou edifici. Entre maig i octubre els visitants tindran accés a la planta baixa, la qual compta amb elements permanents expositius com la gran premsa o el mural de Pau Boada, al soterrani, amb una exposició permanent sobre la història del Penedès i de Vilafranca, al Palau Reial i a la Capella de Sant Pelegrí.

L’obertura del nou edifici del Vinseum és un punt d’inflexió per aquest equipament i per tot l’equip que hi treballa. Així, el 2024 és un any d’activitat frenètica per arribar a les dues cites inaugurals amb tot a punt: “Tot l’equip centrat en el procés final del Vinseum, hi ha activitat frenètica en tots els departaments i equips: conservació, centre de documentació, àrea d’exposicions, d’educació, de comunicació, d’atenció al públic, manteniment, gestió econòmica… Tots estem treballant en clau de futur.”, indica Fornos.

Nova exposició temporal
A partir de l’1 de març la Capella de Sant Pelegrí acollirà l’exposició “129 vides. De quan la pesta negra arriba a Vilafranca” centrada en els resultats obtinguts al jaciment arqueològic de Cal Pa i Figues, la casa que es va enderrocar per construir el nou edifici del Vinseum. L’excavació va permetre treure a la llum una necròpolis de mitjan del segle XIV construïda amb urgència per l’arribada de la pesta negra a Vilafranca.

Aquesta exposició es podrà visitar fins al març del 2025 i substituirà l’Alcem la copa, l’única a mostra estable que s’ha pogut visitar al museu des de l’agost del 2022. El fet que la nova exposició temporal s’allargui un any és tota una declaració d’intencions, ja que, com ha destacat el director del Vinseum, Xavier Fornos, respon a una nova manera de treballar: “Optem per exposicions temporals de llarg recorregut que es puguin rendibilitzar en termes eductius, comunicatius i d’activitats paral·leles”.

A banda d’aquesta nova exposició temporal i de les dues dates d’exposició, hi ha tres cicles que concentraran, com és habitual, molta activitat al seu voltant. Es tracta del Vilapensa (15-23 d’abril), la setmana del Dia Internacional dels Museus (16-21 de maig) i el festival Most (7-17 de novembre).

Posar Vilafranca al mapa
Des de fa uns mesos el Vinseum forma part d’una xarxa europea de museus de primer nivell, un fet que ha de servir per situar l’equipament al mapa i que, segons Àngels Dalmau, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, també per referenciar la ciutat a Europa: “Amb el nou edifici Vilafranca tindrà el museu del vi més antic i alhora el més renovat i innovador. Aquesta combinació és molt interessant perquè pot ajudar la ciutat a reactivar les seves relacions internacionals i al mateix temps cal aprofitar i potenciar el Vinseum com a dinamitzador cultural i econòmic”.

Les obres d’ampliació del Vinseum han estat promogudes per l’Ajuntament de Vilafranca i han tingut un pressupost d’adjudicació de 4,5 milions d’euros. Per fer front a aquesta inversió el consistori ha comptat amb una subvenció dels fons europeus Feder de 1.925.000 euros i d’una altra d’1 milió d’euros de la Diputació de Barcelona. La resta del pressupost ha estat sufragat amb fons municipals. El nou edifici construït i que obrirà portes parcialment al maig consta d’un cos posterior amb un soterrani i 4 plantes i d’un altre cos amb façana a la plaça Jaume I, de planta baixa i 3 plantes. Amb ell el Vinseum suma 3.000 m2 addicionals, que s’afegeixen al Palau Reial i a la capella de Sant Pelegrí. Al cost de construcció del nou edifici, cal sumar-hi el cost del projecte museogràfic, d’uns 2 milions d’euros.

57.136 usuaris el 2023
L’any 2023 el Vinseum va acollir 57.136 usuaris, una xifra rècord que consolida la tendència ascendent de l’equipament en els darrers anys. Aquesta dada és la suma dels visitants del museu (comptant els que participen en les activitats culturals que acull), els de la Taverna i els visitants de la Casa de la Festa Major.

Aquesta xifra és rècord, tot i que els visitants al museu s’han reduït un 10% degut a retard en la inauguració i la frenada de programació que això ha suposat. Aquesta frenada s’ha compensat amb l’increment del 16% d’usuaris de la Taverna, així com l’augment del 28% dels participants en activitats culturals celebrades al Vinseum. En aquest sentit, només a l’Auditori hi han passat 13.000 persones, una bona part d’elles per assistir al VilaPensa, al Most o als concerts del Jazz Club Vilafranca.

FER UN COMENTARI