És una situació que, molt probablement, hauran viscut els vostres avis, els vostres pares o, fins i tot, vosaltres mateixos: heu de fer una gestió al banc i no us pot atendre ningú. Aneu a parar al caixer automàtic amb una operació que no sabeu com es fa. O us trobeu que, directament, el caixer no funciona i us toca fer servir la banca digital. Un cúmul de situacions de desatenció que han fet vessar el got i ha provocat que també la política local es comenci a bellugar.
És el cas de l’Ajuntament del Vendrell, que ha trobat una manera de forçar que els bancs atenguin correctament la gent gran. L’Ajuntament de la capital del Baix Penedès ha aprovat, per unanimitat, una moció presentada pel grup de Primàries en la qual es proposa que la taxa que paguen els bancs per tenir un caixer automàtic al carrer passi de 848 euros a, per exemple, 10.000 euros, en tot cas a una xifra molt elevada. Ara bé, plantegen que es faci una bonificació del 90% a les entitats que ampliïn l’horari d’atenció a les persones grans. Josep Maria Llassat, regidor de Primàries, espera que la iniciativa s’estengui a altres municipis. “Ja rebem trucades d’altres ajuntaments com el de Granollers, Cunit o Figueres. Això serà com una taca d’oli”, confia el regidor.
Recuperar la “finestra humanitzada”
Va ser, però, el desembre del 2020, quan la plataforma Iaioflautas Garraf-Penedès va plantar la llavor que avui pretén recuperar l’atenció presencial a les sucursals bancàries. “Des de la plataforma denunciem la situació a la què ens han portat els bancs: una situació en la què poguessin tancar sucursals i prescindir de personal”, lamenta el portaveu de la plataforma, Llorenç Guasch.
Guasch considera que la pandèmia ha estat “l’excusa perfecta perquè Catalunya disposi avui d’un 64% menys de sucursals, menys personal i un horari molt més reduït”. Abans que la Covid-19 ho sacsegés tot, “la idea ja hi era, però la pandèmia els ha donat una cobertura legal que ningú s’esperava”, critiquen des de la plataforma pensionista.
“Ens van començar a dir: ‘escolti, feu l’operació a través del caixer o de la banca en línia per evitar aglomeracions’, i ara ens volen convèncer que han hagut de tancar sucursals perquè no fem servir les finestretes”, rebla Guasch. Això ha provocat, entre d’altres, que aquells amb un cert nivell econòmic tinguin un tracte diferencial. “A mi no m’han tractat igual quan he volgut actualitzar la llibreta que quan vaig fer veure que volia una hipoteca oberta. El tracte va ser totalment diferent: de no deixar-me entrar a posar-me gairebé una catifa”, confessa l’activista.
Llorenç Guasch insisteix que els que surten més malparats d’aquesta situació és la gent gran, bàsicament perquè tenen menys preparació informàtica. “Tot això crea una situació d’inseguretat, de pors i, fins i tot, de quedar-se sense els diners”, diu Guasch. Conscient que la informàtica és el futur i el present de moltes persones, des de la plataforma també recorden que “hi ha molta que el seu present no passa per la informàtica, perquè el seu passat no ha passat en absolut per aquí i, per tant, ara es troba en una situació de temença”.
És per això que, des de la plataforma, celebren la posada en marxa d’aquesta iniciativa al Vendrell, així com la iniciativa del jubilat valencià Carlos San Juan, que ha recollit més de 500.000 firmes per reclamar més atenció humana a les sucursals bancàries a través de la plataforma Change-org. “També hi ha hagut partits i sindicats que s’han afegit al carro, ara hi ha una opinió que abans no hi era. Potser nosaltres ens vam avançar massa i al 2020 no estavem preparats per entomar aquell repte”, diu el portaveu de Iaioflautes Garraf, Llorenç Guasch. “Ara el més important és que això tingui un llarg recorregut, i sembla que de moment el tindrà perquè tenim constància que una setantena de municipis han aprovat la moció que vam presentar”. De fet, la plataforma ha presentat aquesta mateixa setmana a tots els ajuntaments del Garraf i també al de Cunit, una moció molt semblant a la del Vendrell. “La moció també conté aquest apartat amb què s’insta a augmentar la taxa d’ocupació a la via pública”, explica Guasch.
Actes de protesta el 25 de febrer i març
Però la cosa tampoc es quedarà aquí. La plataforma té previst fer un seguit de mobilitzacions i actes de protesta per donar visibilitat a la lluita que ha començat el col·lectiu pensionista. La primera serà el pròxim 19 de febrer i consistirà en un acte de presentació de la campanya “Exigim finestretes humanitzades”, que arrencarà oficialment el 25 de febrer, coincidint amb el dia de pagament dels pensionistes. La protesta arrencarà a les 11 del matí a la Plaça de Les Neus de Vilanova i la Geltrú i es faran plantades davants de totes les entitats financeres del centre de la ciutat. “Repartirem informació sobre cada entitat, evidenciant el contrasentit que entitats que tenen grans beneficis redueixin oficines, personal i horari d’atenció oberta a tothom”, explica el portaveu de la plataforma. En aquest sentit, la protesta es repetirà, de la mateixa manera, el 25 de març. La mobilització està convocada per Iaioflautes del Garraf i la Unitat Pensionista del Baix Penedès.