La prova pilot que s’està fent a Bellvei de col·locar contenidors “intel·ligents” per millorar el reciclatge s’està demostrant molt efectiva, i obre la porta a la resta de municipis de la comarca amb uns índexs de recollida selectiva més baixos de Catalunya a revertir la situació. En tan sols tres setmanes des de la seva posada en marxa, s’ha passat del 20% al 72% de recollida selectiva en contenidors, quan l’objectiu fixat de cara al 2020, tal com marca la normativa, era del 50%.
Concretament, en aquestes tres setmanes, s’han doblat el nombre de tones d’envasos recollits, s’ha triplicat les de paper, s’ha quintuplicat les de vidre, l’orgànica ha augmentat un 33% (ha passat de 2.400 quilos a 3.200) i la inorgànica s’ha reduït quasi el 80% (ha passat de 16.000 tones a 3.500).
La regidora de Medi Ambient de Bellvei, Núria Güell, admet que inicialment era “pessimista” amb el canvi de sistema, però admet que està anant molt bé, i anuncia que es faran campanyes de conscienciació periòdicament, sobretot al polígon industrial, on es passa “porta a porta a buscar el rebuig i el cartró, però hi ha empreses que llencen rodes, cartrons, fustes on els va bé”.
L’alcalde Gerard Colet està content que Bellvei sigui “el laboratori de la comarca en tema de reciclatge”, en acceptar fer de “conillets d’índies” amb aquest sistema. El concret, el nou sistema consisteix a lliurar una targeta personalitzada a cada llar, que serveix per obrir el contenidor de brossa orgànica (cada dia) i el d’inorgànica (només els dimecres i diumenges). Els primers dies de funcionament es deixaven moltes deixalles a terra, al carrer, que passava a recollir la brigada o la concessionària Ecobep, però “cada dia n’hi ha menys”, assegura Güell. Fonts municipals també expliquen que s’estan detectant pocs impropis (brossa llençades al contenidor que no correspon). Reciclar bé permetrà també accedir a bonificacions en la taxa de la brossa.