Quan es compleixen set dies de la vaga de recollida de residus i neteja viària impulsada pels treballadors de l’empresa Prezero, els seus efectes ja es noten als carrers dels quatre municipis afectats, l’Arboç, Banyeres, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys. Els tres municipis que tenen la recollida de residus externalitzada a aquesta empresa (l’Arboç, Llorenç i Sant Jaume) han pogut comprovar com bona part dels cubells que els veïns treuen al carrer –ja que la recollida és porta a porta en els tres casos– no són buidats.

Els consistoris afectats denuncien que no s’estan complint els serveis mínims establerts per la Generalitat. “Hi ha malestar perquè aquests serveis mínims no s’estan complint i s’acumula molta brossa al carrer”, ha asseverat l’alcaldessa de Llorenç, Montserrat Ventosa. Des d’aquest consistori han elevat una queixa formal al Departament de Treball i no descarten emprendre “accions legals davant una situació que afecta molt especialment la salubritat dels veïns”.

Per ara, el que han fet és ampliar el nombre de vegades que es pot fer servir l’Àrea d’Emergència de residus fins que finalitzi la vaga. Però aquesta solució també té conseqüències, perquè aquestes àrees ja comencen a mostrar símptomes d’estrès. A la de l’Arboç, que es troba al costat de l’antic camp de futbol, les brosses desborden les tanques del recinte i surten cap a l’exterior.

“Hem comprovat que no s’ha buidat l’àrea com tocava”, confirma l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, a aquest mitjà. El batlle arbocenc també lamenta que no estiguin rebent cap informació per part de l’empresa sobre les evolucions de les negociacions. També a Sant Jaume dels Domenys han mostrat el seu malestar per la situació. “No s’estan complint al 100% els serveis mínims i estem rebent moltes queixes dels veïns”, ha explicat l’alcalde, Magí Pallarès. El batlle entén que els treballadors tenen “el dret a fer la vaga”, però recorda que també tenen “l’obligació de complir amb els serveis mínims”.

Banyeres del Penedès és, per ara, el municipi que menys ha notat la vaga, ja que la recollida de residus la presta EcoBP a través del Consell Comarcal. Amb tot, des del consistori sí que apunten que els efectes es noten amb la neteja viària, perquè hi ha més brutícia de l’habitual als carrers.

“Salaris congelats des de fa deu anys”

La vaga dels treballadors de Prezero als quatre municipis s’ha impulsat per demanar millores tant salarials com de les condicions de treball. Des de la CGT han explicat que els treballadors tenen “els salaris congelats des de fa deu anys”, denunciant que l’empresa es nega a augmentar-los “el 2,5% mínim que els ajuntaments paguen cada any dels seus contribuents“.

Alhora, també critiquen que han de desenvolupar la seva feina en “condicions dolentes” i amb “vehicles molt antics”. Els treballadors lamenten que, tot i donar-los suport d’entrada, els ajuntaments els han “deixat tirats”, i afirmen que sí que s’estan complint els serveis mínims, que creuen, però, que són “abusius”.

Pancarta dels treballadors de Prezero a Llorenç. Foto: CGT Catalunya

FER UN COMENTARI