L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i l’Hospital Residència Sant Camil han atès els últims deu anys un total de 1.832 codis ICTUS, un sistema que ha permès millorar el circuit i l’atenció a les persones que pateixen aquesta patologia. Amb el codi ICTUS i el Teleictus, els pacients tenen la possibilitat de tenir accés directe a la valoració d’un neuròleg vascular expert en qualsevol part del territori català, sense que s’hagi de desplaçar a un hospital de tercer nivell.
Quan s’activa el codi, els serveis d’urgències es connecten per videoconferència amb un especialista en neurologia vascular que està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. D’aquesta manera, es decideix conjuntament si el pacient ha de rebre el tractament específic per a l’ictus isquèmic, que és provocat per l’obstrucció d’una artèria. Administrar aquest tractament amb rapidesa permet que el pacient tingui menys seqüeles, menys discapacitat i una millor evolució clínica.
El Departament de Salut de la Generalitat recorda que, segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’ictus continua sent la segona causa de mort arreu del món, provocant l’11% de les defuncions. A l’Estat espanyol és la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en persones adultes, segons dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya, provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l’any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.