Els municipis del Baix Penedès s’uneixen per combatre l’atur

0
1189
Alcaldes i regidors del Baix Penedès, dimarts, en la presentació de la Xarxa d’Ocupació. FOTO: CCBP

Dimecres es va presentar, a la seu del Consell Comarcal, la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès, un pla pilot que pretén reduir la taxa d’atur a la comarca, que se situa al voltant del 15% amb més de 8.000 persones, sent la més elevada de Catalunya. El pla unirà per primer cop tots els ajuntaments del Baix Penedès amb l’objectiu de treballar de forma coordinada per ajustar els perfils professionals de les persones aturades a les demandes requerides per les empreses del territori.

En el primer any del projecte, que s’allargarà fins al desembre, es formaran 75 aturats amb dificultats per trobar feina en els àmbits de la logística, la indústria, la soldadura o el servei d’habitacions hoteleres, els sectors on ara mateix s’ha detectat que hi ha més demanda per part de les 50 empreses més grans del Baix Penedès. La formació es farà a les mateixes companyies i es confia que les pràctiques acabin derivant en un contracte de feina, tot i que les empreses no hi estan obligades.

Tal com va subratllar la presidenta del consell comarcal, Eva Serramià, “volem lluitar contra l’atur i evitar el risc de pobresa estructural” en una comarca que presenta dades preocupants. El 90,4% dels aturats no tenen estudis professionals especialitzats i un 26,4% té entre 45 i 54 anys, un col·lectiu de difícil inserció al mercat laboral. En aquest sentit, es treballarà de forma coordinada entre tots els serveis d’ocupació municipals i comarcals per resoldre el desajust entre la demanda de perfils professionals que tenen les empreses i la qualificació de les persones que cerquen feina. Una situació que propicia que les activitats professionals més punteres del territori, que són les que més llocs de treball generen, siguin ocupades majoritàriament per persones de fora.

Sense formació postobligatòria

La creació d’aquesta Xarxa d’Ocupació compta amb un pressupost de 199.000 euros, el 75% del qual ha estat subvencionat pel Ministeri de Treball i el Servei d’Ocupació de Catalunya, i el 25% restant serà aportat pels 14 municipis participants. En aquest primer any, hi podran participar 75 persones majors de 30 anys, sense formació postobligatòria, i que fa entre 6 i 12 mesos que no tenen feina. De cara l’any vinent, els responsables tècnics del projecte esperen poder atendre un major volum de persones.

FER UN COMENTARI