Aquest dilluns al migdia s’ha presentat la sisena edició del Premis Vinari que, per primera vegada, ha superat els 900 vins participants i ha arribat a 250 cellers catalans. Unes xifres, segons ha destacat la directora del certamen Eva Vicenç, que demostra la consolidació d’un concurs que anul·lament posa de manifest l’excel·lència del sector vitivinícola català i la riquesa de productes que s’elaboren de punta a punta del país.
L’acte de presentació ha coincidit amb la primera jornada de tasts, que enguany es realitzen a la seu de l’INCAVI i es concentraran en una mateixa setmana. Es tracta de quatre tasts preliminars a cegues en què el jurat només sap l’anyada i els avalua en funció de l’aspecte visual, olfactiu i gustatiu. Les properes sessions tindran lloc els dies 23, 24 i 25 de maig de la mà d’una seixantena d’experts que en faran una selecció prèvia.
Els vins més ben puntuats s’avaluaran de nou en una sessió de tast final, que tindrà lloc al Celler de Rubí el 3 de setembre. Les referències guanyadores s’anunciaran el 5 d’octubre en el decurs de la gala de lliurament de premis que se celebrarà al Vinseum de Vilafranca i en el marc de la qual es donaran a conèixer els millors classificats en 12 categories de vins blancs, negres, rosats escumosos i dolços.
També es lliurarà el Gran Vinari d’Or al vi més ben valorat de totes les categories i els guardons al millor vi escumós, a la millor etiqueta i a la trajectòria professional. Enguany, com a novetat, també es distingirà el millor celler, que destacarà l’elaborador que hagi obtingut un major nombre de reconeixements en una única edició, i es reformularà el premi a la millor iniciativa ecològica. Així, si en passades edicions només es valorava el millor vi de certificació ecològica, enguany es tindrà en compte tot el projecte ecològic que acompanya el celler.
Valoritzar els vins catalans
Durant l’acte de presentació, Vicenç ha destacat que la creixent participació que es registra any rere any és un símptoma clar de la confiança que s’ha guanyat el certamen dins del sector. Una confiança que atribueix al fet que “el segell Vinari s’ha convertit en un reclam per molts consumidors a l’hora d’escollir un vi”. “Això ens fa molt feliços”, ha afegit Vicenç, que ha recordat que “donar visibilitat als vins catalans ha estat sempre el nostre objectiu”.
En termes similars s’ha expressat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, que s’ha mostrat convençut que els Premis Vinaris estan contribuint a l’augment del consum dels vins de casa nostra a Catalunya. Segons ha apuntat, el 2017 el vi català va arribar a una quota de consum del 35,71%, consolidant-se com a primera regió consumida a Catalunya i superant de nou la Rioja, que durant anys havia liderat el mercat català.
En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, ha destacat que els Vinari han servit per “valoritzar els vins catalans”. “Una tasca important per poder competir amb d’altres territoris de l’Estat molt més promocionats públicament”, ha dit en referència a la Rioja.