Els rorquals arriben al litoral del Garraf més aviat que mai

0
1390

Aquest dimecres l’associació EDMAKTUB va començar la campanya 2021 del Projecte Rorqual, el vuitè consecutiu en què s’observen, fotografien, identifiquen i filmen mitjançant un dron aquestes balenes que cada any desfilen pel litoral del Garraf. Dimecres va ser el primer dia en què els científics van poder observar els cinc primers exemplars de rorqual comú d’aquesta temporada, avançant-se en la data en què ho havien fet els sis anys anteriors. Un signe més del canvi climàtic. Els cetacis van ser vistos a sis milles de distància de Vilanova

Des de l’associació vilanovina EDMAKTUB s’explica que “aquest any les condicions oceanogràfiques i meteorològiques i, per extensió, tròfiques, semblen haver influït molt favorablement a l’arribada primerenca dels rorquals”.

Una temporada que comença després de tres anys de molts canvis, marcats per un 2018 amb una gran presència de balenes (se’n van veure 99), un 2019 amb una preocupant absència d’aquests mamífers marins a causa dels canvis de les condicions climàtiques i la sequera (només se’n van albirar cinc) i un 2020 en què no es van poder fer campanyes marines. Fins ara, del 2011 ençà, i comptant també els cinc primers d’enguany, des de Vilanova s’han pogut veure 411 exemplars de rorqual, en un total de 313 dies de campanyes de seguiment dels exemplars.

Zona d’alimentació

Recordem que aquestes balenes de grans dimensions no hi estan de pas, sinó que visiten cada any el litoral català perquè hi troben aliment. La conclusió més important que s’extreu dels anys que es porten d’investigació és que la costa vilanovina és una zona d’alimentació. I fins que va començar el Projecte Rorqual (2011) ni tan sols s’havia registrat la presència d’aquests mamífers davant del Garraf.

Les evidències que se’n tenen són: imatges aèries de diferents individus menjant en superfície obtingudes amb el dron, en diferents dies i diferents anys; l’observació de patrons relacionats amb l’alimentació, com el moviment en cercles durant molta estona en una mateixa zona o els temps de respiració entre immersions; l’estada a la zona d’un mateix individu durant diversos dies o setmanes; la fidelitat de determinats individus a la costa del Garraf, vistos en diferents temporades (dels 132 individus identificats, més del 10% s’han albirat en més d’un any); albirament de la sortida de balenes cap a l’Atlàntic per Gibraltar a partir del juny, fet que demostraria que a l’estiu no es queden al mar de Ligúria, com inicialment es creia; i la presència de krill (principal aliment del rorqual) en aigües superficials i prop de la costa.

FER UN COMENTARI