Els Serveis Socials de Vilanova passen de 7.000 persones ateses a l’any a 9.000

0
496
El voluntariat de l’Economat ha multiplicat la seva feina durant la pandèmia.

L’Ajuntament de Vilanova va incrementar l’any passat el 30% les demandes d’atenció social a causa de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19, en passar d’una mitjana anual de 7.000 persones ateses, a 9.000. Així ho ha indicat el govern local d’ERC-JxV-CUP en el balanç de la seva acció de govern en aquest camp de l’any 2020. Segons l’alcaldessa Olga Arnau, “no hem deixat d’atendre ningú”.

Per atendre l’emergència social per part dels treballadors i treballadores municipals, l’Ajuntament va contractar l’any passat nou persones i va efectuar modificacions pressupostàries de més d’un milió d’euros per a mesures socials, en passat dels 4,2 milions d’euros als 5,2. Un increment que es consolida enguany, en ajuts directes, en l’Economat, la dependència i a projectes de millora del benestar de les persones en situació vulnerable.

Així per exemple, l’import dels ajuts econòmiques i d’urgència social atorgats va ser de més de 290.000 euros, un 40% més que al 2019, i pel 2021 s’hi han pressupostat 417.000 euros. L’aportació a l’Economat a través del conveni amb Càritas passarà de 174.000 a 360.000 euros. A més, l’any passat l’Ajuntament va intervenir en 73 procediments de desnonament d’habitatge; es van detectar 182 persones sense llar o vivint en infrahabitatges (el doble que al 2019), per a onze de les quals es va aconseguir un habitatge estable, i segons el regidor d’Acció Social, Jaume Aliaga, “hem iniciat un projecte per poder oferir una solució a la quarantena de persones que viuen encara habitualment al carrer, que esperem que pugui estar operatiu el proper any”.

Una altra de les preocupacions és l’augment de menors que han necessitat ajuda per part dels serveis socials municipals. Durant el confinament, els serveis bàsics d’atenció social van atendre 829 d’infants o adolescents en situació de vulnerabilitat, el 6,86% de la població menor de Vilanova. D’aquests, 104 són casos nous. Es va fer reforç escolar a 17 infants i es van aprovat més de 1.300 beques de menjador escolar.

D’altra banda, el servei d’orientació laboral va acompanyar més de 300 persones usuàries, de les quals 31 van aconseguir la inserció laboral.

La regidora de Dependència, Mercè Mateo, ha destacat que “els efectes secundaris de la pandèmia en persones amb dependència han estat l’augment de l’aïllament, la soledat, el deteriorament cognitiu i una major sobrecàrrega en les persones cuidadores”, a causa del tancar centres de dia, la restricció de sortides i visites a les residències o el tancament de serveis com el menjador i les dutxes socials.

Entre les accions dutes a terme per l’equip d’Atenció Domiciliària hi ha l’augment de trucades telefòniques a persones dependents (se’n van fer més de 6.000 i es va habilitar una línia 900 durant l’estat d’alarma que va atendre 93 casos nous); i l’inici del servei de suport psicològic per a l’acompanyament en processos de dol.

FER UN COMENTARI