La colla ha iniciat una campanya de micromecenatge per recaptar 3.000 euros

Coincidint amb el 40è aniversari dels tabalers del Drac de la Geltrú, la colla s’ha proposat renovar els seus instruments i recuperar els tabals de pell tradicionals “per tornar als orígens”. Uns orígens que cal buscar-los en el primer tabal de pell, l’antic tabal dels manaies de la Geltrú, que va acompanyar el Drac ‘Tigre’ durant quatre anys, fins que el 1983 el grup de tabalers es va consolidar i va incorporar-ne de nous, més moderns i fets d’un altre material.

Segons el president del Drac de la Geltrú, Jaume Inglés, ara volen retornar la sonoritat pròpia del Drac de la Geltrú al toc original “per millorar la qualitat del ball d’una forma sonora” i per reivindicar, alhora, la importància d’aquest instrument per la cultura catalana i, sobretot, per la colla: “No entendríem el Drac sense els tabalers; els dos elements formen part del ball i els tabalers ens han definit tots aquests anys a nosaltres”.

Per aconseguir-ho, la colla ha encarregat la confecció dels nous tabals a l’artesà penedesenc Xixo Luthier. En farà 27 tabals, dues caixes i un bombo, en un projecte que supera els 7.000 euros. “Actualment, els tabalers del Drac petit de la Geltrú i els tabalers dels Bessons ja llueixen tabals de pell i, per seguir en la mateixa línia, necessitem canviar-los tots (inclosos els acompanyants de les colles infantils) i això encareix molt el projecte”, explica Inglés.

Estrena de la colla de tabalers l’any 1983. / Rosa M. Farriol

La colla ha demanat subvencions a l’Ajuntament de Vilanova i a la Diputació de Barcelona, però no és suficient per cobrir el pressupost marcat. Per això, el grup de tabalers ha engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma TotSuma, amb l’objectiu d’aconseguir els 3.000 euros que manquen. A hores d’ara ja han assolit 1.025 euros, el 34% del pressupost, però el president de l’entitat es mostra optimista: “No fa ni una setmana que hem començat la campanya i ja hem superat els mil euros. Encara falten molts dies, això ja no té aturador”. En concret, la campanya acabarà a finals del mes de maig i tots els mecenes que facin una aportació rebran un seguit de recompenses exclusives del projecte, que inclouen, entre d’altres, un mocador, una samarreta o una bossa personalitzada. També es donarà un reconeixement únic a les persones que més ajudin, gravant el seu nom als nous tabals, amb una actuació a domicili o tocant el tabal a la cercavila lliure de la Festa Major el 4 d’agost.

La Festa Major de Vilanova és, de fet, l’escenari fixat pel grup de tabalers per estrenar els nous instruments i, més concretament, el 23 de juliol al vespre, amb una actuació pels carrers de la ciutat on es podran veure les tres colles locals acompanyades d’altres colles de tabals tradicionals de la comarca.

FER UN COMENTARI