Aquest matí els treballadors de l’Hospital de Sant Antoni Abat de Vilanova han protestat davant les portes del centre per una “nova retallada de personal unilateral”. Segons el comitè d’empresa, el Departament de Salut té intenció de prescindir d’un metge d’urgències de cada torn per traslladar-los a l’Hospital de Sant Camil.
La vicepresidenta del comitè d’empresa i representant del sindicat UGT, Nelly Pérez, ha lamentat que a “cada fusió” l’hospital Sant Antoni “ha patit retallades”, en referència a la creació del Consorci Sanitari del Garraf –que anys enrere va unificar sota un sol ens els hospitals de Vilanova i Sant Pere de Ribes- i a la recent fusió d’aquest amb el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès.
“Mentre nosaltres demanàvem més camillers i auxiliars a Vilanova, en menys de tres mesos des de l’última fusió només se’ls ha acudit retallar els metges d’Urgències. Estan desvestint un sant per vestir-ne un altre”, ha afegit Pérez, que ha recordat que la plantilla de facultatius a Urgències la formen tres persones per torn, una de les quals serà traslladada a Sant Pere de Ribes. El comitè d’empresa també ha assegurat que la plantilla s’havia reforçat durant els darrers estius, i han criticat que enguany la proposta del Departament sigui justament el contrari.
Acompanyada de prop de mig centenar de treballadors rere una pancarta que reclama mantenir el nombre de metges a Sant Antoni, Pérez ha remarcat que “les Urgències a Vilanova són necessàries, perquè és on hi ha la majoria de la població”. En aquest sentit, ha instat el nou govern municipal actuar vers la Generalitat per reclamar l’aturada dels trasllats: “És competència de l’alcaldessa vetllar pels serveis a la població, i no es pot rentar les mans dient que això és cosa de la Generalitat”, ha etzibat.
Els treballadors han anunciat diverses mobilitzacions per frenar un trasllat que refusen i que denuncien que s’està tramitant de forma unilateral. Segons el comitè d’empresa, aquest dilluns les tres doctores afectades pel canvi d’hospital encara no han rebut cap comunicat “oficial ni verbal” sobre el trasllat, i han assegurat que se n’han assabentat perquè ja figuren al quadrant d’horaris de Sant Camil previst a partir del 15 de juliol.
“Treballo aquí des de fa 29 anys i en fa 11 que tinc la meva plaça guanyada, amb un lloc de treball fixe i un horari fixe a Sant Antoni” ha remarcat la doctora Roca, una de les tres facultatives afectades pel trasllat. Roca ha advertit que estudiarà accions legals si es materialitza el canvi d’hospital ja que, segons ha assegurat, el seu contracte no recull la possibilitat de destinar-la unilateralment a un altre centre, encara que siguin dins el mateix Consorci Sanitari.
Tant Roca com altres representants de la plantilla han criticat durament els trasllats i ho han atribuït a una voluntat política de voler eliminar el servei d’Urgències de l’hospital de Vilanova i la Geltrú. “Fa molts anys que intenten tancar-lo però no han pogut perquè estem davant una població molt extensa”, ha afirmat.
Al seu torn, el secretari general de l’UGT al Garraf i l’Alt Penedès, Francesc Rica, també ha atribuït els trasllats a una “mala planificació” del Departament de Salut. A parer de Rica, la situació del servei d’Urgències a Vilanova “pot ser només la punta de l’iceberg” d’una retallada que acabi afectant també la resta d’especialistes i treballadors de la sanitat pública.
El Consorci de l’Alt Penedès-Garraf parla de “reajustament”
Segons el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, el trasllat de dos metges de l’Hospital de Sant Antoni als Camils respon a “un ajust general” entre els dos centres, motivat especialment per l’absència de professionals en període de vacances i per l’augment de la població estival a la comarca. El Consorci Sanitari ha anunciat que reforçarà el servei d’urgències de Sant Antoni amb dues infermeres provinents dels Camils “amb l’objectiu d’adaptar el servei a la demanda i donar millor assistència”. “El nou sistema organitzatiu no significa en cap cas una retallada ni disminució dels recursos, ans el contrari, serveix per fer front a la manca de professionals, distribuint-los de manera més adient a les necessitats actuals”, manifesten.