Entra a la Generalitat un projecte per fer un parc eòlic a Pontons

2
1434

L’empresa Eòlica La Conca 3 SL (participada per Nordex Eb¡nergy Spain SA i IGEwind Renewable SL) ha presentat a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat l’avantprojecte per a la construcció d’un parc eòlic a les muntanyes de Pontons i la construcció d’una línia elèctrica d’alta tensió, de 19,86 quilòmetres de llargada, entre el parc i la subestació elèctrica de Moja, travessant els termes municipals de Torrelles, Sant Martí, Pacs, Vilafranca i Olèrdola.

El parc constaria de nou aerogeneradors de 5,5 MW de potència cadascun, una alçada de 200 metres (peu i aspes) amb un diàmetre de 163 metres, i potència total de 49,5 MW. La zona afectada pel parc engloba zones de la muntanya i les planes de Ferreres, el puig Jugador, el collet i el puig de Mas Fonoll i el turó de Sant Joan.

Aquest parc necessitaria la  construcció d’una xarxa elèctrica soterrada de 30 KV que connectés els molins de vent i la nova subestació del parc; i la construcció o ampliació de 9,8 quilòmetres de vials de sis metres d’amplada, amb tres accessos diferents. L’avantprojecte diu que el parc eòlic produirà anualment 165,89 GWh d’energia, amb una mitjana de 3.351 hores equivalents.

Impacte en el paisatge

El grup ecologista Bosc Verd i SOS Penedès han manifestat la seva oposició a la industrialització dels “boscos més verges i més tranquils del Penedès”. Les seves objeccions són de diversa índole: la zona triada forma part del corredor biològic entre les serres d’Ancosa, el Montmell i l’Alt Gaià, i són espais de protecció especial envoltats per la Xarxa Natura 2.000 i Espais d’Interès Natural (PEIN); no hi s’han fet mesuraments de vent a la zona; no s’has avaluat els perjudicis que pot ocasionar en l’enoturisme.

Menció a part mereixen els aspectes relacionats amb la fauna. Els grups ecologistes afirmen que les dades de l’estudi de fauna que s’adjunta al projecte estan extretes de l’Atles d’ocells nidificants de Catalunya de l’any 2002, que estan obsoletes; tampoc es contempla que és una zona de pas migratori d’ocells, ni la nidificació de rapinyaires com l’esparver, l’astor, l’àliga marcenca, l’aligot i el falcó pelegrí, com tampoc fa constar que l’àliga cuabarrada i l’àliga daurada utilitzen la zona com a espai de caça; no hi ha cap estudi en detall de a diversitat de ratpenats ni la llista de mamífers de l’àrea.

Pel que fa a les energies renovables, Bosc Verd i SOS Penedès creu que cal que siguin de proximitat a la demanda energètica i que no malmetin les zones agroforestals més preuades. “Posar aerogeneradors a les muntanyes més altes del Penedès comportarà un gran impacte visual i paisatgístic i posarà en perill les nostres rapinyaires en perill d’extinció com l’aigua cuabarrada”, conclouen.

L’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus afirma que ha mantingut una reunió amb alguna empresa que l’ha informat que hi tenia interès, però que el projecte es presenta i s’aprova o no a la Generalitat. “Veiem bé parlar amb tothom”, ha dit Tutusaus, que recorda que al 2003 el PP es va presentar a les eleccions amb el projecte de parc eòlic en cartera, i va treure sis dels set regidors, mentre que CiU es presentava oposant-hi i no va obtenir representació. “Va ser com un referèndum”. El batlle també recorda que Catalunya està a la cua d’Europa en implantació de parcs eòlics, i que Pontons està inclòs dins el Mapa Eòlic de Catalunya.

Quant a l’impacte que pogués tenir, l’alcalde de Pontons explica que “un molí agafa molt poca superfície, i no afectaria cap vinya”. A més, s’aprofitarien els camins existents, “arreglats”, com a accessos; les pales dels molins són desmuntables i, per tant, més fàcilment traslladables; i com que ara els aerogeneradors tenen una potència quatre vegades superior a les de 15 anys enrere, caldrien menys molins, ha dit Tutusaus.

2 COMENTARIS

  1. Esperem que la Generalitat no ho aprovi. L’impacte paisatgístic seria brutal, doncs amb 200 metres d’alçada (50 m més alt que qualsevol gratacel de Barcelona) seria una destroça del paisatge, d’una zona molt ben conservada. I com sempre, l’ajuntament ho posa el més lluny posible del seu poble i al limit amb els municipis veïns, com va fer al seu dia Cubelles amb la Térmica, posant-la al límit de Cunit… una bojeria. El impostos que es recaptin per Pontons i la destrossa del paisatge per Valldossera i Pla de Manlleu. Tot molt injust. No hi ha per on agafar-ho. Que posin un aerogenerador al costat de l’esglèsia de Santa Magdalena de Pontons, que vegin ‘que maco’ queda…

  2. Totalment d’acord amb tu, Daniel, especulació pur ai dura amb un bé insubstituïble, no només és l’espai que ocupa el moli (quina barra dir això), és el soroll, son les flashos d’ombra de les pales en moviment en la posta o sortida del sol (això afecta clarament el sistema nerviós com ja hi han estudis que ho mostren)… Clarament és una bogeria, i tot plegat per enviar l’energia als grans consumidors que son les ciutats o industries, on no pateixen el problema però és beneficien d’ell.

FER UN COMENTARI