El grup municipal d’Esquerra Republicana a Vilafranca exposava aquesta setmana el seu desacord amb la gestió de les obres d’ampliació del Vinseum. Mònica Hill assegurava que aquest és “un projecte estratègic per la ciutat i la seva cultura i turisme, i no n’hem tingut la informació demanada”, a banda que “la gestió nefasta de l’equip de govern suposarà una despesa extra d’1,3M d’euros de tota la ciutadania”.
La licitació per fer les obres d’ampliació de l’espai, que suposava l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues de la plaça Jaume I, es va fer el febrer de 2018. Les obres van descobrir elements arqueològics, cosa que va aturar el desenvolupament d’aquestes per tal que es poguessin fer les excavacions pertinents, que es van allargar fins al desembre de 2018. Al febrer de l’any passat l’Ajuntament va contactar amb l’empresa constructora per tal que reprenguessin les obres d’ampliació, i l’empresa va demanar replantejar el contracte perquè les troballes implicaven un canvi en les obres i el calendari. Aquí, ERC critica que l’equip de govern “no va donar resposta a l’empresa, i per això mig any més tard aquesta va anunciar que es suspenia el contracte”. Aquesta suspensió, explicava Hill, “ha suposat una pèrdua de 117.000 euros, que és el cost de l’enderroc, que l’Ajuntament ha hagut de retornar a l’empresa per evitar haver-la d’indemnitzar”.
Per tal de fer front al nou projecte del Vinseum, l’Ajuntament va plantejar un nou concurs públic amb una licitació d’obres de 5 milions d’euros, un milió més que la primera proposta. Segons ERC, “a aquest milió cal sumar-hi els 117.000 euros de l’enderroc i 180.000 euros més per certificació d’obres, un total d’1,3 milions d’euros més del que s’havia licitat al 2017”.
Salvador Campamà, regidor d’ERC, lamentava que “aquests diners s’hauran de destinar a les obres per una mala gestió de l’equip de govern, quan s’haurien pogut invertir en altres projectes; i a més creiem que l’equip de govern ja hauria hagut de suposar que, excavant al nucli històric de la ciutat, es trobarien restes arqueològiques que implicarien una aturada de les obres”. Per Campamà, aquesta situació ha estat causada “per la deixadesa que caracteritza el govern sociovergent”.
D’altra banda, el partit recordava que les obres compten amb ajuts provinents de la Diputació de Barcelona i del Fons de Desenvolupament Regional Europeu, que no es farien efectius “si no es completa un 70% de les obres abans del novembre d’enguany”. ERC afegia que la nova licitació suposa “la pèrdua de 70 metres quadrats d’exposició, la pèrdua del magatzem del museu i una reducció en la qualitat dels materials de construcció”.
190.000 euros i no 1,3M, segons el govern
Francisco Romero (PSC), Tinent d’Alcalde de l’àrea d’Acció territorial i Serveis urbans i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilafranca, aclareix que l’augment de despesa no és d’1,3M, sinó de 190.000 euros. “Quan la primera empresa va plegar i vam haver de fer una segona licitació, vam afegir 690.000€ per actualitzar preus i preveure la integració de les restes arqueològiques en la segona proposta”, comenta. “Tot i així, l’empresa que ha guanyat el concurs i durà a terme aquesta segona licitació portava un 10% de descompte, de manera que es recuperen 400.000 euros; i la baixa de la primera empresa ens permet recuperar també 100.000 euros dels que s’havien invertit inicialment”.
Per Romero, calia replantejar el projecte i actualitzar els preus de les obres, però “en realitat es tracta de 190.000€ de diferència amb les restes integrades, no d’1,3 milions”.