L’assemblea de militants d’ERC de la setmana passada va donar via lliure al grup municipal per entrar al govern. Les negociacions hi són des que el PDeCAT va expulsar del govern el PSC, i ERC està disposada a cobrir la vacant, encara que la CUP i SomVNG ja han deixat clar que no hi entraran. Esquerra ho lamenta, però entén que la responsabilitat recau en bona part en el PDeCAT. Per a la regidora Queti Vinyals, “La decisió de trencar el pacte arriba tard, s’hauria hagut de produir a finals de l’any passat i no ara”, moment en el qual creu que hi hauria hagut més possibilitats de fer un govern de concentració a favor de la república catalana.
Les condicions d’ERC
La regidora Olga Arnau ha manifestat que “ens preocupa l’estat de degradació i de col·lapse” d’una ciutat que considera que està “governada sense rumb”. Entre les condicions que posa ERC per apuntalar el govern que lidera l’alcaldessa Neus Lloveras hi ha abaixar l’IBI, augmentar la tarifació social i les partides de serveis socials, incrementar el parc d’habitatges socials; plantejar l’espai jove polivalent; destinar més diners a pressupostos participatius; resoldre els problemes d’enllumenat, resoldre el mal estat dels carrers; dinamitzar els abonaments de la zona blava; i ampliar els aparcaments perifèrics a la zona de l’hospital.
La CUP demanava canvis
La CUP ha baixat del carro de les negociacions a les primeres de canvi. Les seves propostes eren massa exigents per a un PDeCAT que volia seguir mantenint en essència el full de ruta traçat amb els socialistes. La CUP no estava disposada a entrar al govern per impulsar només “petits canvis, sumar càrrecs electes i fer seguidisme de les polítiques dels últims anys”.
Segons la CUP, no han passat del primer estadi de negociacions, en què el partit de l’oposició reclamava moratòries d’un any, fins a les eleccions, en els grans temes de ciutat en què mantenen discrepàncies: l’Eixample Nord, el parc comercial Masia d’en Barreres i la liberalització horària comercial. També havia plantejat quinze propostes urgents, bona part de les quals coincidents amb les d’ERC, i plantejar estudis a llarg termini com ara fer illa de vianants als carrers Francesc Macià i Llibertat, la municipalització de serveis o l’expropiació d’habitatges buits que són propietat de grans tenidors. Tot això ja ni s’ha negociat, com tampoc la proposta que hauria formulat la CUP d’assumir algun dels seus regidors d’alcaldia, tota vegada que hauria estat el partit amb major nombre de regidors al govern.
Som VNG no farà seguidisme sociovergent
Finalment, Som VNG informa que fins dijous de la setmana passada no se li va posar sobre la taula cap proposta de pacte, i que el PDeCAT només plantejava “treballar sobre la base de modificacions al pressupost prorrogat de 2017”, sense atendre la proposta conjunta de CUP-ERC-Som VNG,. Per tant, el grup liderat per Enver Aznar ha reiterat que no té cap intenció de “participar en cap pacte, acord o entesa d’estabilitat que impliqui la continuïtat de les polítiques del govern de CiU-PSC”.