Es presenta el reglament de prestacions econòmiques socials de Vilafranca

0
452
Montse Domènech, Ramon Zaballa i Montse Albet, directora, regidor i coordinadora de Serveis Socials, respectivament.

El tinent d’alcalde de Serveis Socials, Ramon Zaballa, ha presentat el nou reglament de prestacions econòmiques socials de l’Ajuntament, aprovat ara fa un mes pel ple de l’Ajuntament, i que té com a objectius donar a conèixer els criteris que segueix l’administració local per donar ajuts a les persones i famílies més necessitades i que en sàpiguen els requisits i condicions per accedir-hi, així com l’itinerari a seguir per fer la sol·licitud. A partir del 12 de juliol, el reglament estarà penjat al web www.dretssocials.vilafranca.cat/ajuts, de manera que el podrà consultar tothom. No obstant això, els Serveis Socials de l’Ajuntament seguiran donant la mateixa atenció presencial que ja donen fins ara.

Zaballa ha explicat que, en definitiva, l’objectiu de la seva àrea és “mantenir l’ascensor social de la ciutadania i que les persones vulnerables puguin mantenir les seves aspiracions com a ciutadanes”. El regidor, però, ha matisat que el reglament no és únicament una “calculadora” de subvencions, sinó que darrere de cada ajut hi ha un seguiment, es fa un acompanyament i, fins i tot, es poden arribar a revocar: “no les prestacions bàsiques, que són una urgència, com el menjar, però altres ajuts poden estar vinculades a un pla de treball” que el receptor ha de complir. Exemples: que no hi hagi absentisme escolar dels fills; que hi hagi una recerca activa de feina per revertir una situació econòmica precària; reduir el cost de la factura energètica, etc. Es donen ajuts de primeres necessitats (menjar i higiene), d’habitatge (lloguer, hipoteca, pobresa energètica), d’atenció socioeducativa (extraescolars, llibres escolars, ajuts a menjador), d’atenció sanitària (farmàcia, odontologia, oftalmologia i ortopèdia), de desplaçaments (per necessitats formatives i sanitàries) i altres, com suport a l’alberg de transeünts.

L’accés al reglament serà digital. Ramon Zaballa considera que són poques les persones que no hi tindran accés: “l’escletxa digital no és tan per motius econòmics com generacionals, els joves tenen formació i facilitat d’accés, i sí que la gent gran té necessitat d’un acompanyament”. En aquest sentit, de cara a la tardor es faran tallers i cursos per ajudar a la digitalització de les persones de més edat.

FER UN COMENTARI